Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

ΠΣΕ: Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών για την απεργία των τελωνειακών

Επιστολή με την οποία υπογραμμίζει την πάγια θέση των Ελλήνων Εξαγωγέων για ανεμπόδιστη, ελεύθερη διακίνηση αγαθών, απέστειλε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με αφορμή την ανακοίνωση απεργιακών κινητοποιήσεων των Τελωνειακών. Στην επιστολή, αναφέρεται η κρισιμότητα και η συμβολή των εξαγωγών στην ελληνική οικονομία, ειδικά εν μέσω ύφεσης, ενώ κατατίθενται και συγκεκριμένες προτάσεις για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών από και προς τη χώρα μας.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, αναφερόμενος στην κηρυχθείσα απεργία των Τελωνειακών Υπαλλήλων από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που θα έχει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, για τη βιωσιμότητα των εξωστρεφών επιχειρήσεων, έστω και μία ημέρα καθυστέρησης στις ελληνικές εξαγωγές.

Ειδικότερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η μη ομαλή διακίνηση ή και η παρεμπόδιση στη διακίνηση των προϊόντων τους, επιφέρει άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και συνολικά για την ελληνική οικονομία, καθώς συνεπάγεται αδυναμία εκτέλεσης παραγγελιών, ενεργοποίηση ρητρών επισφαλειών σε εμπορικά συμβόλαια και απώλεια ξένων πελατών. Παράλληλα, περιορίζει την εγχώρια παραγωγή, λόγω αδυναμίας παραλαβής πρώτων και βοηθητικών υλών, προκαλώντας πρόσθετη επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους και μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Κύριε Υπουργέ,

Η αύξηση των εξαγωγών τους τελευταίους 12 μήνες, έχει λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μία περαιτέρω βάθυνση της οικονομικής ύφεσης κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα. Σε ετήσια βάση, πλέον οι εξαγωγές συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία περίπου 21 δις ευρώ, ήτοι το 10% του ΑΕΠ. Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, διατήρησης θέσεων εργασίας και παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, σε εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Με δεδομένη και δεδηλωμένη διάθεση της Κυβέρνησης να θέσει στο επίκεντρο ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σας απευθύνει έκκληση προσωπικής παρέμβασης, προτείνοντας:

α) να ορισθεί ικανός αριθμός προσωπικού ασφαλείας στα Τελωνεία, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διακίνηση προϊόντων από και προς τη χώρα μας

β) τα διακινούμενα μέσω θαλάσσης εμπορεύματα προς χώρες της Ε.Ε. να μην περνούν από τελωνειακό έλεγχο.

Με τη βεβαιότητα Κύριε Υπουργέ ότι, θα αντιμετωπίσετε με τη δέουσα προσοχή το θέμα αυτό σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.