Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Περιορίζονται οι ρυθμοί υποχώρησης των εξαγωγών στο 7μηνο

Ενδείξεις περιορισμού των πιέσεων στις ελληνικές εξαγωγές στο 7μηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφονται βάσει των προσωρινών στοιχείων του μηνός Ιουλίου, όπου σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), καταγράφεται μεν μείωση κατά 1,1% στη συνολική αξία των εξαγωγών, ωστόσο, προκύπτει αύξηση κατά 1,9% στις εξαγωγές των υπόλοιπων κλάδων, πλην πετρελαιοειδών.

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 1,1% στα 2,45 δις ευρώ (από 2,48 δις ευρώ τον Ιούλιο Μάιο του 2013). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση κατά 1,9% (οριακά μεγαλύτερη έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για αύξηση 1,8%). Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται αντίστοιχη αύξηση, σε σύγκριση με μήνα προηγούμενου έτους, από τον Σεπτέμβριο του 2013 (η προηγούμενη ήταν η αύξηση κατά 1,5% τον περασμένο Μάιο).

Οι καλύτερες επιδόσεις του Ιουλίου, περιόρισαν τους ρυθμούς των εξαγωγών και σε επίπεδο 7μήνου, πλέον διαμορφώνονται στο -4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Μάλιστα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει ακόμη μικρότερη υποχώρηση, κατά 2,9%. Ειδικά για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2014, προκύπτει μείωση των εξαγωγών κατά 1,4% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 6,3% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,2% προς τις ευρωπαϊκές Χώρες, έναντι μείωσης 4,1% προς τις Χώρες εκτός ΕΕ.

Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει της καταγραφής τάσεων, μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των πρόσφατων ανακοινώσεων και μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αύξηση των εισαγωγών

Εμφατικά συνεχίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και η άνοδος των εισαγωγών, τόσο σε συνολική αξία (+10,2%), όσο και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (+9,4%), ξεπερνώντας μάλιστα και τις αρχικές εκτιμήσεις για αυξήσεις 10,1% και 9,3%, αντίστοιχα. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από υψηλότερες εισαγωγές από Τρίτες Χώρες (+23,7%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), ειδικά στις κατηγορίες των Μηχανημάτων, Χημικών, Βιομηχανικών και Διάφορων Βιομηχανικών Προϊόντων. Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί ανόδου των εισαγωγών και σε επίπεδο 7μήνου να διαμορφωθούν πλέον στο +2,2% (ή +8,9% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Η άνοδος αυτή των εισαγωγών προκάλεσε και νέα αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, που στο 7μηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 12,4 δις ευρώ, έναντι 11,14 δις το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε κατά 1,8 δις ευρώ (ή κατά 23,9%).