Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Σε λίστα «υψηλού δημοσιονομικού κινδύνου», βάζει 71 προϊόντα η Βουλγαρία

Σε πλήρη εφαρμογή έχουν τεθεί τροποποιήσεις του βουλγαρικού Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που ψηφίστηκαν το 2014 και σύμφωνα με τις οποίες θεσπίζεται ειδική διαδικασία ελέγχου «αγαθών υψηλού δημοσιονομικού κινδύνου» (high fiscal risk goods). Οι κατάλογοι με τα εν λόγω προϊόντα διαμορφώνονται από το β/Υπουργείο Οικονομικών και, αυτήν τη στιγμή, περιλαμβάνουν 71 κωδικούς, αποκλειστικά τρόφιμα: κρέας αλόγου και κουνελιού, βόειο και χοιρινό κρέας, κρέας πουλερικών, σφάγια αρνιού, συμπυκνωμένο γάλα και κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, άλευρα, διάφορα φρούτα και λαχανικά, ελιές, ελαιόλαδο, ακατέργαστο ηλιέλαιο, διάφορα ψάρια και θαλασσινά. Εξαιρούνται των ελέγχων τα προϊόντα που τελούν «υπό τελωνειακό καθεστώς».

Σύμφωνα με τον ΚΦΔ, στόχος των νέων διαδικασιών είναι η αποτροπή της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Συγκροτείται δε ηλεκτρονικό μητρώο «Δημοσιονομικού Ελέγχου», όπου καταγράφονται τόσο πληροφορίες αναφορικά με την κίνηση των εν λόγω αγαθών όσο και με τις ενέργειες των οργάνων επιθεώρησης.

Σύμφωνα με άλλη διάταξη, κατά τη διάρκεια ελέγχου αγαθών υψηλού δημοσιονομικού κινδύνου, το αρμόδιο όργανο της β/Υπηρεσίας Εσόδων μπορεί υπό προϋποθέσεις να λάβει, κατά περίπτωση είτε αυτοβούλως είτε κατόπιν εγκρίσεως άλλου αρμοδίου οργάνου, ασφαλιστικά μέτρα με στόχο την εξασφάλιση της καταβολής οφειλόμενων φόρων.

Τα εν λόγω ασφαλιστικά μέτρα συνίστανται: α) στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης στην περιουσία του παραλήπτη των αγαθών σε ύψος όχι κατώτερο του 30% της εμπορικής αξίας των ελεγχόμενων προϊόντων, β) στη δέσμευση των προϊόντων για 72 ώρες και την αποδέσμευσή τους μόνον εφόσον εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος κατατεθεί χρηματική ασφάλεια σε μετρητά ή με «άνευ όρων και αμετάκλητη» τραπεζική εγγύηση διάρκειας 6 μηνών και ύψους 30% της εμπορικής αξίας των ελεγχόμενων προϊόντων.

Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί έγκαιρα η ως άνω χρηματική ασφάλεια (το χρονικό διάστημα των 72 ωρών μειώνεται στις 24 ώρες για ευαίσθητα αγαθά), το δεσμευμένο προϊόν θεωρείται ως οριστικά εγκαταλειφθέν υπέρ του κράτους (σχετική αναφορά πρέπει να γίνεται στο συντασσόμενο πρωτόκολλο και το προαναφερθέν ηλεκτρονικό μητρώο).

Τα σημεία ελέγχου προσδιορίζονται με απόφαση της Υπηρεσίας Εσόδων και δύναται να ευρίσκονται επί του οδικού δικτύου, καθώς και σε καθορισμένα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου, των αεροδρομίων και των λιμένων. Οι έλεγχοι μπορούν να λαμβάνουν χώρα καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ οι επιθεωρητές θα πρέπει να φέρουν ειδικά διακριτικά και στολές. Καταρχήν οι έλεγχοι αφορούν σε οχήματα άνω των 3 τόνων, αλλά επιθεωρήσεις δύναται να διεξαχθούν και σε μικρότερα οχήματα, εφόσον υπάρχουν σοβαρές υποψίες φοροδιαφυγής.

Στο α’ εξάμηνο 2014, στο πλαίσιο της ως άνω ειδικής διαδικασίας, έλαβαν χώρα 42.000 έλεγχοι εντός της βουλγαρικής επικράτειας, ενώ σε 10.500 οχήματα ετέθησαν οι ειδικές σφραγίδες / τεχνικά μέτρα ελέγχου. Οι πλήρεις κατάλογοι προϊόντων: (κατάλογος από 02.01.2014)

και (κατάλογος από 13.06.2014). (Α.Π. 30)