Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Γενναίες χρηματοδοτήσεις για τους Εξαγωγείς της Τυνησίας

Σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού αποκτούν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της Τυνησίας, καθώς διαθέτουν πρόσβαση τόσο σε Ταμεία χρηματοδότησης των εξαγωγών και φορολογικά κίνητρα, όσο και σε ειδικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Πρόσβασης στις Αγορές Εξαγωγών (Fonds d’Accès aux Marchés d’Exportation - FAMEX) σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, χρηματοδοτεί εξαγωγικές προσπάθειες επιχειρήσεων και διεπαγγελματικών οργανώσεων με σκοπό τη διαφοροποίηση των αγορών – προορισμών των τυνησιακών προϊόντων, ενώ το Ταμείο Προώθησης των Εξαγωγών (Fonds de Promotion des Exportations - FOPRODEX) παρέχει χρηματοδοτήσεις για επιλέξιμες δράσεις, όπως έρευνες αγοράς, πρόσληψη αποφοίτων ανωτάτης εκπαίδευσης, προωθητικές ενέργειες και χρήση νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, σχεδιασμό ιστοσελίδας, καινοτόμο design, δημιουργία εταιρικής ταυτότητας ποιότητας, καταχώρηση εμπορικών σημάτων στο εξωτερικό, συμμετοχή σε εξειδικευμένες διεθνείς εκθέσεις, συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς, πρόσκληση στην Τυνησία ξένων εισαγωγέων, προωθητικές δράσεις και καμπάνιες στο εξωτερικό (περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες Τυνησίων κατοίκων εξωτερικού).

Σε ότι αφορά τα κίνητρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις (επιχειρήσεις εκείνες των οποίων ο κύκλος εργασιών προέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 70% από εξαγωγές καθώς και οι εταιρίες οι οποίες συνεργάζονται αποκλειστικά με τις προαναφερθείσες), μπορούν να διαθέσουν το 30% του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρονιάς στην εγχώρια αγορά καταβάλλοντας τους προβλεπόμενους δασμούς και φόρους.

Το ποσοστό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί έως 50%.

Έως 31/12/2013 ίσχυε φοροαπαλλαγή για 10 χρόνια (από τη στιγμή που μια εταιρία άρχιζε την οικονομική της δραστηριότητα) για τα κέρδη και τα εισοδήματα που προέρχονται από εξαγωγές. Από 1/1/2014 επιβάλλεται πλέον φόρος 10% στα κέρδη που προέρχονται από εξαγωγές. Ισχύει όμως πλήρης φοροαπαλλαγή για τα κέρδη και τα έσοδα των εταιριών τα οποία επανεπενδύονται.

Οι «εξ ολοκλήρου» εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να εισάγουν εξοπλισμό, υλικό μεταφορών των προϊόντων, πρώτες ύλες και ημιτελή προϊόντα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την παραγωγή χωρίς φόρους και δασμούς. Σε ειδικές τοποθεσίες υπό τον έλεγχο των Τελωνείων, οι εταιρίες μπορούν να εισάγουν, να μεταποιούν και να εξάγουν προϊόντα χωρίς φόρους και δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές.

Για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην ενδοχώρα, η τυνησιακή νομοθεσία προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση, καταβολή των εργοδοτικών εισφορών, επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων. To 20% του συνόλου των δημοσίων προμηθειών που αφορά έργα, αγορά αγαθών και υπηρεσιών και εκπόνηση μελετών απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίζει:

-Δάνεια μέσω τοπικών Τραπεζών και εταιριών leasing.

-Συμμετοχή στο επενδυτικό κεφάλαιο εταιριών.

-Εγγύηση σε δάνεια που λαμβάνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Εκπόνηση μελετών που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. π.χ. για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

-Τεχνική βοήθεια.

-Προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης

-Επιδότηση του αρχικού κόστους χρηματοδότησης.

-Ενδιάμεση χρηματοδότηση, προνομιούχες μετοχές, συμμετοχικά δάνεια. (Α.Π. 73)