Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Προτιμησιακές Συμφωνίες AGOA για τις ΗΠΑ στην Υποσαχάρια Αφρική

Όπως ανακοινώθηκε μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Ν. Αφρικής κ. Rob Davies, στις ΗΠΑ διεξήχθησαν συνομιλίες στο πλαίσιο της διμερούς Συμφωνίας TIFA / Trade and Investment Framework Agreement με τις ΗΠΑ, ενώ τη σχετική Μικτή Διυπουργική Επιτροπή συμπροέδρευαν ο Υπουργός κ. Davies και ο ανώτατος Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR / United States Trade Representative) κ. Michael Froman.

Κατά τις εν λόγω συνομιλίες συζητήθηκε το θέμα της διατήρησης του καθεστώτος συμμετοχής της Ν. Αφρικής στο πακέτο προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών AGOA / African Growth and Opportunity Act μεταξύ των ΗΠΑ και αφρικανικών υποσαχαρικών χωρών. Γενικώς, η εμπορική νομοθεσία AGOA (δεκαπενταετούς διάρκειας, σε εφαρμογή από το 2000) ενισχύει σημαντικά την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ (επιπλέον του αμερικανικού γενικού προτιμησιακού δασμολογικού καθεστώτος GSP / Generalised System of Preferences) για δικαιούχες χώρες της Υποσαχαρικής Αφρικής (SSA / Sub-Saharan Africa).

Η περιοδική αξιολόγηση των υποσαχαρικών χωρών προς επιλογή υπό το πρόγραμμα AGOA βασίζεται σε μια σειρά προϋποθέσεων τήρησης όρων βελτίωσης του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του σεβασμού των βασικών κανόνων εργασίας.

Σύμφωνα με το συνδυασμένο πρόγραμμα AGOA / GSP η πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ υπό προτιμησιακό δασμολογικό καθεστώς αφορά σε περίπου 7.000 δασμολογικές κατηγορίες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.800 δασμολογικών συγκεκριμένων κλάσεων εκ της νομοθεσίας AGOA.

Το εμπορικό πρόγραμμα AGOA καλύπτει περί τις 40 υποσαχαρικές χώρες (ο πραγματικός αριθμός δικαιούχων κυμαίνεται ετησίως αναλόγως σχετικών αποφάσεων του Αμερικανού Προέδρου) και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, ενώ το Κογκρέσο μπορεί να τροποποιήσει ή/και παρατείνει τη νομοθεσία πέραν αυτής της ημερομηνίας λήξης.

Σημειώνεται ότι ήδη συζητείται η σχετική πολυετής παράταση, δεδομένου ότι με τον προϋπολογισμό τρέχοντος έτους η Κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε την πλήρη ανανέωση του προγράμματος AGOA για επιπλέον 15 έτη, ενώ μέχρι σήμερα το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα (εκτιμάται ότι η περίοδος αναφοράς θα είναι ανάλογη με το ύψος της τελικώς διατεθείσης χρηματοδότησης). (Α.Π. 269)