Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Μειώσεις δασμών στην Κίνα για προϊόντα περιποίησης, Ένδυσης-Υπόδησης, από 1/6/2015

Πρόσφατα, το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε αναπροσαρμογές επί των δασμών που επιβάλλονται στα εισαγόμενα είδη προσωπικής φροντίδας, ένδυσης και υπόδησης. Το μέτρο που αποσκοπεί στην τόνωση της αγοράς των εν λόγω ειδών η οποία επί σειρά μηνών είχε παρουσιάσει στασιμότητα θα αρχίσει να υλοποιείται από 1/6/2015. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η εν λόγω αναπροσαρμογή αποτελεί σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης μέσω αύξησης των εξαγωγών και της τόνωσης της εγχώριας κατανάλωσης.

Το μέτρο αυτό στοχεύει επίσης και στην αντιμετώπιση του φαινομένου των αγορών στις οποίες προβαίνουν οι κινέζοι καταναλωτές κατά τα ταξίδια τους εκτός συνόρων τάση η οποία ενισχύεται από τις μεγάλες διαφορές τιμών λόγω των κινεζικών δασμών.

Σε ότι αφορά τα προϊόντα που υπάγονται στην μείωση αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ο δασμός μειώθηκε στα καλλυντικά από 5% στο 2%, στα γουναρικά από 23% στο 10%, στις πάνες από 7,5% στο 2%, στα αθλητικά υποδήματα από 24% σε 12%.

Παρότι αναμφισβήτητα η εν λόγω κίνηση αποτελεί μια θετική εξέλιξη, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις ως προς τον αντίκτυπο αυτού, δεδομένου ότι οι δασμοί αποτελούν μόνο ένα μέρος από τη διαμορφούμενη διαφορά τιμής για τα εισαγόμενα προϊόντα που διακινούνται στην κινεζική αγορά.

Ο ΦΠΑ, τα πολλαπλά επίπεδα διανομής όπου όλοι αποκτούν μερίδιο κέρδους συντελούν κατά πολύ στην άνοδο της τιμής στην οποία διατίθεται ένα προϊόν στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι κινέζοι εισαγωγείς θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν με αύξηση του κέρδους των η οποία θα απορροφήσει ένα μέρος του οφέλους της μείωσης των δασμών.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας περιορίστηκε στο 7% για το α΄ τρίμηνο του 2015 έναντι 7,3% του προηγούμενου τριμήνου ενώ οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο του τ.ε. γνώρισαν μια ελαφρά πτώση έναντι του Μαρτίου, εξελίξεις που κατέστησαν αναγκαία τη λήψη κάποιων μέτρων χαλάρωσης με στόχο την ανάπτυξη.

Στη διάθεσή σας βρίσκεται και ο πλήρης κατάλογος των μειώσεων. (Α.Π. 296)