Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Οδηγίες για τη λειτουργία του Υποσυστήματος Διαμετακόμισης –Έκδοση πιστοποιητικού απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα (T2L/T2LF) στα πλαίσια του ICISnet

Με αφορμή τη θέση σε παραγωγική λειτουργία, από 18/5/2015, του μέρους του Υποσυστήματος Διαμετακόμισης (ICISnet) που αφορά στην έκδοση και θεώρηση πιστοποιητικού απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα, η Δ/νση Τελωνειακών Διαδικασιών απέστειλε οδηγίες σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται στο εξής κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Στις παρούσες οδηγίες περιλαμβάνονται :

α) η έκδοση πιστοποιητικών απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα εμπορευμάτων (T2L/T2LF) με χρήση εκτυπώσιμης μορφής ΕΔΕ αριθμ. 4, αντί του πρωτότυπου εντύπου, με τήρηση κανονικών διαδικασιών

β) η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα εμπορευμάτων (T2L/T2LF) με χρήση εκτυπώσιμης μορφής ΕΔΕ αριθμ. 4, αντί του πρωτότυπου εντύπου, με τήρηση απλουστευμένων διαδικασιών (εγκεκριμένος αποστολέας για την πιστοποίηση κοινοτικού χαρακτήρα – Σχετ.Τ.3146/216/Α0019 ΑΥΟ) και

γ) οι διαδικασίες καταχώρησης και θεώρησης πιστοποιητικού κοινοτικού χαρακτήρα εμπορευμάτων επί εμπορικού εγγράφου (άρθρα 317 και 317α Καν. ΕΟΚ 2454/93).

Η έκδοση του πιστοποιητικού απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα (T2L/T2LF) μέσω του Υποσυστήματος Διαμετακόμισης και η καταχώρηση των εμπορικών εγγράφων, που θεωρούνται για το σκοπό αυτό στο εν λόγω υποσύστημα, είναι υποχρεωτική.

Η τήρηση χειρόγραφων διαδικασιών για την έκδοση πιστοποιητικού απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα επί αντιτύπου 4 του ΕΔΕ ή η μη καταχώρηση στο μηχανογραφικό σύστημα των εμπορικών εγγράφων που έχουν θέση T2L/T2LF, επιτρέπεται μόνο για τις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η χρήση του μηχανογραφικού συστήματος (εφεδρική διαδικασία, Παράρτημα 37δ , Μέρος Ι, Κεφάλαιο Ι, παράγραφος 1 Καν. ΕΟΚ 2454/93).

Σημειώνουμε ότι για λόγους προσαρμογής των φορέων στη συγκεκριμένη μηχανογραφημένη διαδικασία, έως και 15/6/2015, συνεχίζουν να γίνονται δεκτά προς έκδοση και πιστοποιητικά απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα τα οποία έχουν συνταχθεί επί εντύπου (εγγράφου) ΕΔΕ αριθμ. 4. (Α.Π. 264)