Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Νέα αύξηση 20,9% στις ελληνικές εξαγωγές τον Ιούλιο - Ζητούνται μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές και τον Ιούλιο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 20,9%. Στον αντίποδα, προβληματισμό δημιουργεί η επιβράδυνση των ρυθμών συρρίκνωσης του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο στο επτάμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στα 12,6 δισ. ευρώ.  Η παραπάνω εξέλιξη καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής, ώστε να υποκατασταθούν σε ένα βαθμό οι εισαγωγές.

Το μεταμνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης οφείλει να έχει στον πυρήνα του τις ελληνικές εξαγωγές. Πρέπει όλη η παραγωγική μηχανή να στρέφεται γύρω από αυτές, και να διευκολύνει το έργο τους, αίροντας τα εμπόδια όπως τα capital controls και την υψηλή φορολογία. Εξάλλου, οι εξαγωγές απέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης ότι αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων οι ελληνικές εξαγωγές οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ. Πιο αναλυτικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν το 2018 περίπου κατά 8% - 10%, διατηρώντας τη δυναμική που έχουν αναπτύξει ως σήμερα.

Ανάλογες αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν και για το επόμενο έτος 2019, με δεδομένη και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.