Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Νέα αύξηση 9,4% των ελληνικών εξαγωγών τον Σεπτέμβριο - «Καμπανάκι» από την άνοδο του ελλείμματος

Σε θετικό έδαφος παρέμειναν και τον Σεπτέμβριο του 2018 οι ελληνικές εξαγωγές, διατηρώντας τη δυναμική που έχουν αναπτύξει από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, «καμπανάκι» χτυπάει η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο ύστερα από ένα σημαντικό διάστημα αποκλιμάκωσης αρχίζει και πάλι να διευρύνεται. Η τόνωση του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να αντικατασταθούν εν μέρει τα εισαγόμενα προϊόντα από εγχωρίως παραγόμενα κρίνεται επιτακτική για να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος. 

Η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής οφείλει να είναι στραμμένη γύρω από τους άξονες εξαγωγές, επενδύσεις και παραγωγή. Η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας που θα παράγει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Σεπτέμβριο του 2018 αυξήθηκαν κατά 229 εκατ. ευρώ ή κατά 9,4% και ανήλθαν στα 2,65 δισ. ευρώ από 2,42 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 2,6% ή κατά 44,2 εκατ. ευρώ και έφθασαν στα 1,74 δισ. ευρώ από 1,69 δισ. ευρώ.