Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Άντεξαν οι ελληνικές εξαγωγές στο α' εξάμηνο παρά τις ισχυρές πιέσεις - Προβληματισμός για την κάμψη τον Ιούνιο

 

Το θετικό πρόσημο διατήρησαν οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του 2019, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο. Την ίδια ώρα, αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο παρουσίασαν και οι εισαγωγές αλλά και το εμπορικό έλλειμμα, παρά την υποχώρηση που εμφάνισαν τον Ιούνιο.

 

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών αναφέρει τα εξής: «Η κάμψη που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο καταδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων για την τόνωση της εξαγωγικής δυναμικής των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και αυξημένων προκλήσεων (π.χ. εμπορικοί πόλεμοι, brexit). Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν, με τη χάραξη νέας στρατηγικής και την κατάλληλη στήριξη, να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές και να κατακτήσουν νέες αγορές».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Ιούνιο 2019 μειώθηκαν κατά 272,2 εκατ. ευρώ ή κατά -9% και διαμορφώθηκαν στα 2,76 δισ. ευρώ από 3,04 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς τα πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά -9% ή κατά 187,6 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1,90 δισ. ευρώ έναντι 2,09 δισ. ευρώ.