Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Πανδημία και πετρελαιοειδή επηρέασαν τις ελληνικές εξαγωγές - Αύξηση 4,9% το α’ τρίμηνο του 2020 (χωρίς πετρελαιοειδή)

 Ορατές είναι οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στις ελληνικές εξαγωγές. Το πλήγμα που υπέστη η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα από την επέλαση του ιού δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις επιδόσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες και τον Μάρτιο παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος έπαιξαν και τα πετρελαιοειδή, τα οποία υποχώρησαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Για αυτό και πάντοτε ο ΠΣΕ κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στις εξαγωγές των πετρελαιοειδών και των αγαθών. Στα θετικά στοιχεία είναι η συρρίκνωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο που υποχώρησε κατά 7,9%, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των εισαγωγών. 

Όσον αφορά στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2020 οι εξαγωγές συνολικά μειώνονται κατά 0,3% και διαμορφώνονται στα 7,98 δισ. ευρώ. Αντίθετα, χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές αυξάνονται κατά 4,9%, στα 5,94 δισ. ευρώ. 

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε τα εξής:

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου κατευθύνεται η πλειονότητα των ελληνικών προϊόντων. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές των ελληνικών εξαγωγών κατέγραψε μείωση 11,8% στις εξαγωγές της τον μήνα Μάρτιο, περίπου όσο και οι ελληνικές εξαγωγές κατά τον ίδιο μήνα. Οι Έλληνες Εξαγωγείς δίνουν μάχη να ανταπεξέλθουν στις πρωτοφανείς συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία και να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις διεθνείς αγορές. 

Είναι κρίσιμο αυτές τις στιγμές να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια τροφοδοσίας και να εξυπηρετηθούν οι παραγγελίες προς το εξωτερικό, ειδικά στην κατηγορία των τροφίμων και νωπών οπωροκηπευτικών.  

Οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τις εργασίες τους. Θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Είναι αναγκαίο στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας και της ρευστότητας, οι οποίες θα δώσουν βαθιά ανάσα στην αγορά. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το Κράτος θα είναι εξίσου αποτελεσματικό όπως και με την υγειονομική κρίση και πως θα αξιοποιήσει το κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε παγκοσμίως για την Ελλάδα εξαιτίας της έγκαιρης αντιμετώπισης του Covid-19».