Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Ανησυχία προκαλεί η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Σε παρεμβάσεις προχώρησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, υπό το πρίσμα ανησυχητικών ανισορροπιών στις διεθνείς χρηματαγορές και στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, σε δηλώσεις στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Reporter.gr ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ανισορροπία στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, προσθέτει πίεση και προκαλεί πλήγματα στις ελληνικές εξαγωγές, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, επηρεάζοντας συνολικά και την οικονομία της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη, «την κατάσταση δυσχεραίνουν τόσο η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, όσο και το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα, αλλά συναλλάσσονται με το δολάριο όπως, για παράδειγμα, η Τουρκία».

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «το γεγονός ότι η αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει αντίκτυπο συνολικά στην Ευρωζώνη και απειλεί την αναθέρμανση της οικονομίας της, προτάσσει την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισής του φαινόμενου σε κεντρικό, ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες συντονισμένης και αποτελεσματικής παρέμβασης, από την οποία θα ωφελούνταν και οι ελληνικές εξαγωγές».

«Η Ελλάδα, μία μικρή και κλειστή αγορά, δεν έχει περιθώρια να βασίζεται στην εσωτερική ζήτηση. Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που να βασίζεται στην εξωστρέφεια και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε ασφαλιστικές δικλείδες στις ανισορροπίες των χρηματαγορών και στις περιόδους κρίσεων», κατέληξε η κυρία Σακελλαρίδη.