Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.
Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (Π.Σ.Ε.) είναι ελεύθερο επαγγελματικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1945 και αντιπροσωπεύει τους φορείς της εξαγωγικής δραστηριότητας στο σύνολό τους.
Αποτελεί την κεντρική εξαγωγική οργάνωση της χώρας, μέλη του δε είναι εξαγωγικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και εξαγωγικές οργανώσεις όλων των κλάδων της εξαγωγής από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Όταν άρχισαν οι συζητήσεις για την ίδρυση του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ το Μάιο του 1945, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε καλά-καλά τελειώσει, η χώρα ήταν ρημαγμένη και η οικονομία είχε εξαρθρωθεί: 1339 οικισμοί και χωριά και το ένα τέταρτο όλων των κτισμάτων της χώρας είχαν καταστραφεί. Οι άστεγοι ή αυτοί που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ξεπερνούσαν το 1 εκ.. Και το χειρότερο απ' όλα ο ένας στους 13 Έλληνες είχε χάσει τη ζωή του στις μάχες του πολέμου και της κατοχής, από τα εκτελεστικά αποσπάσματα, την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες.
Και, όμως, το Μάιο του 1945, όταν ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν είχε τελειώσει, μια μικρή ομάδα ετοίμαζε την ανάρρωση της εξαγωγικής δραστηριότητας και τη δημιουργία ενός Συνδέσμου που θα μπορούσε να περιλάβει τους εξαγωγείς από όλη την Ελλάδα και από όλους τους κλάδους της εξαγωγικής δραστηριότητας εκείνη την εποχή. Τότε δεν είχαν και δεν μπορούσαν να περιμένουν τίποτα. Στηρίζονταν στις δικές τους δυνάμεις, στο μεράκι τους και στη διορατικότητά τους. «Οι δουλειές δεν μπορεί, θα ανοίξουν και πάλι. Τα προϊόντα μας θα ξαναζητηθούν».
Το τολμηρό εγχείρημα για την εποχή εκείνη ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου του 1945, όταν οι εκπρόσωποι 25 εξαγωγικών επιχειρήσεων που εκπροσωπούσαν πρακτικώς τότε όλους τους κλάδους της εξαγωγικής δραστηριότητας «προσκλήσει του Γ. Ασημακοπούλου, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς» υπόγραψαν στο γραφείο του Κ. Κυριακόπουλου, «οδός Πεσμαζόγλου 14, Μέγαρον Λαϊκής Τραπέζης, Αθήνας» το παρακάτω σύντομο: «Πρακτικόν ιδρύσεως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ».
Το «Πρακτικόν» υπόγραφαν: 1) Ελ. Παυλίδης (της Α.Ε. Ελαιουργίαι της Ελλάδος), 2) Κ. Κυριακόπουλος (της Κ. Κυριακόπουλος Α.Ε. Εξωτ. Εμπορίου), 3) Γ. Ασημακόπουλος (της Γ. Ασημακόπουλος Α.Ε.), 4) Κ. Φλώρος (της Γ. Α. Φλώρος Υιός και Σία), 5) Π. Λεκός (της ετ. Π. Λεκός), 6) Γ. Γεωργούδης (της Γ. Γεωργούδης Α.Ε.), 7) Κ. Μπίτζιος (της Κ. Μπίτζιος Α.Ε. Δερμάτων), 8) Π. Ραυτόπουλος (της ετ. Π. Ραυτόπουλος), 9) Ν. Γεωργούλας (της Ν. Γ. Γεωργούλας Α.Ε. Γεν. Εμπορίου), 10) Κ. Χαλικιάς (της ετ. Κ. Χαλικιάς), 11) Κ. Κατσούλας (της ετ. Κ. Κατσούλας), 12) Γ. Παπαδόπουλος (της αν. Εξαγ. Ετ. Σιρεγγέλας), 13) Δ. Σταύρου (της ετ. ΕΛΛΑΤΟΥΡΚ), 14) Α. Κουζινόπουλος (της Ελαιουργικαί Επιχειρήσεις ΜΑΝΟΣ), 15) Ν. Κωνσταντινίδης (της Κωνσταντινίδης και Σία), 16) Πάνος Βερβενιώτης (της ετ. Πάνος Βερβενιώτης), 17) Κ. Παπαδημητρακόπουλος (της ετ. Α/φοί Παπαδημητρακόπουλοι Α.Ε.), 18) Χ. Τζαβάρας (της ετ. Χ. Τζαβάρας), 19) Ν. Χατζηθωμάς (της Ησ. Χατζηθωμάς Υιοί), 20) Δώρης Χαλκιόπουλος (της ετ. ΕΛΕΜ), 21) Ευάγγ. Σκουτερόπουλος (της ετ. Ευάγγελος Σκουτερόπουλος), 22) Γ. Μεταξάς (της Σ. Η. και Α. Μεταξάς), 23) Γ. Δούρος (της Λέκκας και Δρίβας), 24) Αδαμ. Κωνσταντινίδης (της ετ. Αφοί Κωνσταντινίδη, Ηράκλειο Κρήτης), και 25) Χ. Κωνσταντινίδης (της ετ. Υιοί Κωνσταντινίδη, Ηράκλειο Κρήτης).
Η τόλμη των πρωτοπόρων, όμως, δικαιώθηκε και ως προς τις «δουλειές» και ως προς τον Σύνδεσμο που δημιούργησαν. Στο τέλος του 1945 οι εξαγωγές ήταν 3.586 τόννοι και 247.000 δολλάρια μόνο. Το 1947 έφτασαν τα 77,3 εκ.$ και είχαν πλησιάσει τις 200.000 τόννους.
Κατά την αφήγηση ενός από τους παλιότερους εξαγωγείς τότε «προσπαθήσαμε να ανοίξουμε ένα πηγάδι με μία βελόνα». Και το κατάφεραν. Σύντομα, οι εξαγωγές ξεπέρασαν αισθητά τα 100 εκ.$ και έφτασαν στα υψηλά προπολεμικά επίπεδα. Μαζί με τους πρωτοπόρους εργάζονταν τώρα δύο εκατοντάδες περίπου εξαγωγείς και ο Σύνδεσμος ήταν σε θέση να πάρει ορισμένες πολύ σημαντικές και μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες.
Ο Σύνδεσμος, σήμερα, αριθμεί περί τα 1500 ενεργά μέλη, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που όμως πραγματοποιούν το 80% περίπου του συνολικού εξαγωγικού τζίρου.