Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.
Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.
Μία νέα υπηρεσία προς τα μέλη του εγκαινιάζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, προσφέροντας άμεση ενημέρωση και υποστήριξη για τις διαδικασίες που αφορούν τις προκηρύξεις προμήθειας προϊόντων από τα Ηνωμένα Έθνη και τις Υπηρεσίες τους.
Αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με επικεφαλής την Πρόεδρο κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, παρακολούθησε τις εργασίες του Φόρουμ Επιχειρηματικής Δικτύωσης στην Αθήνα, που διοργάνωσε, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Σύμπραξη Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας: Μία Παγκόσμια Αγορά στην Ελλάδα», η Ειδική Γραμματεία Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών στις 22 και 23 Οκτωβρίου (Ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ).
Στο Φόρουμ συμμετείχαν αξιωματούχοι προμηθειών των σημαντικότερων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών (UN agencies), ενώ στελέχη του ΠΣΕ είχαν επιμέρους συνάντηση με την κυρία Christine Ryker της UNPD (Διεύθυνση Προκηρύξεων των Ηνωμένων Εθνών).
Το Φόρουμ και η συνάντηση με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσαν τη δεύτερη φάση της Σύμπραξης, που είχε εγκαινιαστεί το τριήμερο 15-17 Ιουλίου κατά το οποίο στελέχη του ΠΣΕ παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο. Στο σεμινάριο εκείνο, εξειδικευμένοι σύμβουλοι με υψηλή τεχνογνωσία στις προμήθειες των Ηνωμένων Εθνών τους μετέφεραν –όπως και σε άλλα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων- τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις διαδικασίες των προμηθειών των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως επιβεβαιώθηκε εκ νέου στο Φόρουμ της Αθήνας, κάθε χρόνο τα Ηνωμένα Έθνη προκηρύσσουν προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών που ξεπερνούν σε αξία τα 10 δις δολάρια. Έως σήμερα κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κερδίσει συμβόλαια διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών και τους ορίζοντές τους. Ωστόσο, η συμμετοχή των επιχειρήσεων της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά προϊόντων και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, δεδομένου ότι από τις ανεπτυγμένες χώρες η Ελλάδα είναι με διαφορά η χώρα με το μικρότερο τζίρο. Είναι σαφές ότι τα συμβόλαια των Ηνωμένων Εθνών είναι μέσα στις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξάγουν τεχνογνωσία σε θέματα διεκδίκησης συμβολαίων από άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία μάλιστα διέπονται από πιο πολύπλοκες διαδικασίες απ’ ότι αυτά των Ηνωμένων Εθνών.
Πλέον ο ΠΣΕ διαθέτει τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για να διευκολύνει τα μέλη του στις «πολύπλοκες διαδικασίες» και να υποστηρίξει την προσπάθειά τους για αξιοποίηση αυτής της μεγάλης αγοράς. Από την ενημέρωση στο ειδικό σεμινάριο, αλλά και από μελέτη που εκπόνησε η Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά από συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) ελληνικών επιχειρηματικών κλάδων με τους αντίστοιχους των ΗΠΑ αναδεικνύεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και η επιλεξιμότητά τους, βάσει των σχετικών κριτηρίων των Ηνωμένων Εθνών. Τα ευρήματα ήταν ενθαρρυντικά: παρόλο που η συνεισφορά της Ελλάδας στη συνολική ζήτηση προμηθειών των Ηνωμένων Εθνών έχει μειωθεί από την αρχή της δεκαετίας, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν με επιτυχία και να κερδίσουν συμβόλαια προμηθειών από τα Ηνωμένα Έθνη.
Συγκεκριμένα, πάνω από 400 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αξιολογηθεί ως ανταγωνιστικές και με καλύτερη απόδοση, σε σύγκριση με τη μέση αμερικάνικη εταιρεία, ενώ περίπου 95% των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων έχουν αξιολογηθεί ως δυνατές και αξιόπιστες να ξεπεράσουν την κρίση και να αναπτυχθούν περαιτέρω, διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε χαμηλό κόστος, γεγονός που τις καθιστά ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Τέλος, δυνατοί και ανταγωνιστικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπως υπηρεσίες, τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα αντικατοπτρίζουν μεγάλο μέρος των αναγκών των Ηνωμένων Εθνών και η ζήτησή τους από τον Οργανισμό, σημειώνει σημαντική ανάπτυξη.
Τα μέλη του ΠΣΕ, μπορούν να επικοινωνούν με τον Σύνδεσμο για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις, οι οποίες σύντομα θα είναι διαθέσιμες και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του (www.pse.gr). Παράλληλα, όλες οι επικείμενες προκηρύξεις που αφορούν ή ενδιαφέρουν ελληνικές εταιρείες θα είναι διαθέσιμες στην Άμεση Ενημέρωση που παρέχει ο ΠΣΕ, προκειμένου να υπάρξει πιο αποτελεσματική αξιοποίησή τους.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν οι επιχειρήσεις-μέλη μας να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ www.aidfunding.mfa.gr/un, όπου θα περιληφθεί και εξειδίκευση των προϊόντων και υπηρεσιών που ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη.
Σημειώνεται ότι στη «Σύμπραξη Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας», εκτός του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) συμμετέχουν ακόμα οι: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ). Την πρωτοβουλία στηρίζουν οι: Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης & Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), Ελληνική Εταιρεία Logistics, Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).