Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Δελτία Τύπου

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Σ.Ε "Οι Δρόμοι της Εξόδου από την Κρίση", Τετάρτη 21/6/2017, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Aντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Εξαγωγέων με τίτλο:

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ:  Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές 

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (αίθουσα Ballroom), Σύνταγμα

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 72 χρόνια ενεργούς παρουσίας και δράσης στην Ελλάδα, διοργανώνει συνέδριο με θέμα  «Οι δρόμοι της Εξόδου από την Κρίση: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (αίθουσα Ballroom), την ερχόμενη Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017.

Το συνέδριο θα αποτελέσει μία πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και θα εμβαθύνει στο μείζον θέμα των μεθόδων που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να βγει από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Στόχος του συνεδρίου είναι να χαραχθεί ο Οδικός Χάρτης Εξόδου από την Κρίση με τους Πρωταγωνιστές της Αλυσίδας της Εξωστρέφειας, την οποία συνθέτουν τόσο η πολιτεία όσο και ο ιδιωτικός τομέας στους κλάδους επενδύσεων, τουρισμού, πολιτισμού, εξαγωγών (βιομηχανικά & αγροτικά προϊόντα), χρηματοπιστωτικού τομέα, μεταφορών, ενέργειας & logistics.

Οι πλέον καταξιωμένοι εκπρόσωποι από τους κλάδους της βιομηχανίας, των εξαγωγών, του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των τραπεζών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της πρωτογενούς παραγωγής θα αναλύσουν τον ρόλο και τις δυνατότητες που έχει ο κλάδος τους να συμβάλλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. 

Θα αναλυθούν θέματα όπως: η αναγκαιότητα για επενδύσεις στην εξωστρέφεια από τους κλάδους τουρισμού, βιομηχανίας μεταφορών και ενέργειας, οι Διεθνείς οικονομικές σχέσεις, οι συνεργασίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας διεθνώς, η ενίσχυση των εξαγωγών μέσω των έμμεσων πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη διοίκησης, οικονομικούς αναλυτές, συμβούλους επιχειρήσεων,  εξαγωγείς, ειδικούς στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε επιχειρήσεις.

 

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος ενώ κεντρικές ομιλίες θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γεώργιος Τσίπρας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, κ. Λόης Λαμπριανίδης, η Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος και ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών θα είναι οι:

·         Luigi Marras, Πρέσβης Ιταλίας στην Ελλάδα

·         Boris Tzvetanov, Intelligent Trade Finance

·         Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ και Πρόεδρος, Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος – ΟΚΕ

·         Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής, Νέα Δημοκρατία

·         Καθ. Γεώργιος Δουκίδης, Διευθυντής ELTRUN

·         Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Eurobank Ergasias A.E.

·         Στυλιανός Κροκιδάς, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων

·         Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)

·         Καθ. Χάρης Λαμπρόπουλος, , Πρόεδρος Ινστιτούτου Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

·         Μιχαήλ Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

·         Kωνσταντίνος Μίχαλος,  Πρόεδρος, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Πρόεδρος ΕΒΕΑ

·         Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, Αντιπρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Πρόεδρος, Soya Mills Group

·         Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ HELEXPO, Πρόεδρος ΣΕΠΕ

·         Παντελής Τζωρτζάκης, πρ. Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Iδρυτής Forthnet

·         Κωστής  Χατζηδάκης, Υπουργός Μεταφορών Ανάπτυξης (2006-9), Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας 

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Μέγας χορηγός του συνεδρίου είναι η EUROBANK ERGASIAS, χορηγός η ΔΕΠΑ και υποστηρικτές οι: ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ και NOISIS.

Περισσότερες πληροφορίες: κα Μάχη Φιλιπποπούλου, τηλ.: 210 522 8925, κα Βούλα Καλδέλη, τηλ.: 210 364 1221, κα Τώνια Αποστολίδου, τηλ.: 210 728 9000

 

Επισυνάπτεται Πρόγραμμα Συνεδρίου

 

| 19 Ιουν 17 - 11:17

Διψήφιοι ρυθμοί αύξησης στο εξωτερικό εμπόριο κατά το α’ τρίμηνο

Εμφατική ανάκαμψη στους ρυθμούς τόσο των εξαγωγών, όσο και των εξαγωγών καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τη θετική συγκυρία για συναλλαγές ειδικά με χώρες εκτός ΕΕ, αλλά και την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας εντός των συνόρων, εν αναμονή μεγαλύτερων παραγγελιών, σε σχέση το 2016. Με την χρονική σύμπτωση της εορταστικής περιόδου Πάσχα, για ορθόδοξους και καθολικούς να λειτουργεί πρόσθετα ενισχυτικά, αλλά και την προσπάθεια επίσπευσης εμπορικών συναλλαγών ενόψει της τότε επικείμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας αναθερμάνθηκε θεαματικά, σε βαθμό μάλιστα που οδηγεί και σε νέα αύξηση του εμπορικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Μάρτιο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 25,7% (στα 2,63 δις ευρώ έναντι 2,09 δις του Μαρτίου του 2016). Διψήφιοι ρυθμοί αύξησης προκύπτουν ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (+12,5% ή κατά 205,4 εκατ. ευρώ).

 

| 8 Μάιος 17 - 16:34

Επανεμφάνιση πιέσεων στις εξαγωγές, σε άνοδο οι εισαγωγές

Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις ελληνικές εισαγωγές και εξαγωγές κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών επανεμφανίστηκαν οι πιέσεις στο εξαγωγικό εμπόριο, αντανακλώντας και τη μείωση της δραστηριότητας στην ελληνική μεταποίηση, που αποδίδεται εν πολλοίς στην αβεβαιότητα γύρω από τα μακροοικονομικά μεγέθη και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιανουάριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 10,4% (στα 2,1 δις ευρώ έναντι 1,9 δις του Φεβρουαρίου του 2016). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει υποχώρηση της τάξης των 17,2 εκατ. Ευρώ ή ποσοστού 1,1%.

 

| 7 Απρ 17 - 13:16

Ευκαιρίες καριέρας για 3.600 ανέργους σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις

Μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για την απορρόφηση 3.600 ανέργων μέσω ειδικού Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης προέκυψε κατά τη διάρκεια ειδικής Εσπερίδας του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στην Αθηναϊκή Λέσχη.

| 3 Απρ 17 - 15:03

Επίδομα 1.471 σε 3.600 ανέργους για Πρακτική Άσκηση σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις

Σε φάση πλήρους εξέλιξης βρίσκεται η Πράξη με τίτλο «Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής», που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020).

 

| 27 Μαρ 17 - 15:45

Συνάντηση Προεδρείου ΠΣΕ με τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Δημ. Παπαδημητρίου

Συναντίληψη και συναίνεση επί των προτεραιοτήτων και των ποσοτικοποιημένων στόχων της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα ενίσχυσης των εξαγωγών και συνολικά της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας προέκυψε στη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κυρίου Δημήτρης Παπαδημητρίου με το Προεδρείο του ΠΣΕ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Μαρτίου. Σε ένα ιδιαιτέρως θερμό κλίμα και περιελάμβανε ανταλλαγή απόψεων γύρω από το κρίσιμα θέματα που απασχολούν το δυναμικότερο κομμάτι του ελληνικού επιχειρείν, τους Εξαγωγείς.

 

| 21 Μαρ 17 - 20:27

Εκρηκτικοί αριθμοί στο εξωτερικό εμπόριο από τις αρχές του 2017

Οι παραλαβές πλοίων από ασιατικές χώρες, αλλά και οι αποτιμήσεις των εισαγωγών και των εξαγωγών πετρελαιοειδών σε σημαντικά υψηλότερες τιμές τον πρώτο μήνα του 2017 διαμόρφωσαν ιδιότυπες συνθήκες στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, όπου συνολικά φάνηκε να ξεκινάει από θετική αφετηρία. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 52,1% σε μηνιαία βάση, εξαιτίας κυρίως της παραλαβής πλοίων αξία σχεδόν 1 δις ευρώ, και οι εξαγωγές αυξημένες κατά 23,9%, χάρη κυρίως στις επιδόσεις των πετρελαιοειδών, θετικά πρόσημα προκύπτουν για όλα τα μεγέθη του εξωτερικού εμπορίου, ακόμη κι όταν εξαιρεθούν οι «ακραίες» τιμές και επιδράσεις.

| 10 Μαρ 17 - 14:56

Οι πρωταγωνιστές του νέου ρεκόρ εξωστρέφειας το 2016

Η κατάρριψη –κατά δεύτερη συνεχή χρονιά- του ρεκόρ αξίας εξαγωγών (πλην πετρελαιοειδών) σημάδεψε ένα 12μηνο έντονων διακυμάνσεων, στο πρώτο μισό, αλλά και εκπλήρωσης των εκτιμήσεων και προβλέψεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Μάλιστα, η διεύρυνση της επίδοσης των 18,36 δις του 2015 στα 18,59 δις ευρώ πέρυσι (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), κατέστη εφικτή παρά τις πιέσεις που επανεμφανίστηκαν κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας και συνδέονται μερικώς στην ανάκαμψης της αβεβαιότητας γύρω από τις διαπραγματεύσεις και την αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), σε επίπεδο έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2016 διαμορφώθηκε στα 25,11 δις ευρώ από 25,48 δις το 2015, υποχωρώντας κατά -1,5%, εξαιτίας κυρίως των διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών (που αντιστοιχούν στο 30% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας). Να σημειωθεί ότι οι απώλειες του κλάδου των πετρελαιοειδών υπολογίζονται σε 690 εκατ. ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση εξαγωγών προκύπτει είναι της τάξης του 1,2% ή κατά 225,5 εκατ. Ευρώ, στα 18,59 δις ευρώ, επίδοση που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ (σε τρέχουσες τιμές).

| 2 Μαρ 17 - 15:40

Με νέο ρεκόρ έκλεισε το 2016 για τις εξαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή

Πλήρη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του ΠΣΕ για την κατάρριψη –κατά δεύτερη συνεχή χρονιά- του ρεκόρ αξίας εξαγωγών (πλην πετρελαιοειδών) έφεραν οι ανακοινώσεις προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ για το σύνολο του 2016. Μάλιστα, η διεύρυνση της επίδοσης των 18,36 δις του 2015 στα 18,59 δις ευρώ πέρυσι κατέστη εφικτή παρά τις πιέσεις που επανεμφανίστηκαν κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ορισμένους κλάδους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τον περασμένο Δεκέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 3% (στα 2,3 δις ευρώ έναντι 2,23 δις του Οκτωβρίου του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει ανακοπή του θετικού σερί (επί 5 μήνες) και μείωση της τάξης του 5% (ή κατά 84,2 εκατ. Ευρώ).

| 7 Φεβ 17 - 16:41

Ανοδικό σερί για τις εξαγωγές

Το πέρασμα σε θετικά πρόσημα για την αξία των εξαγωγών, τόσο εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, όσο και συνολικά σηματοδότησε ο Νοέμβριος του 2016, μήνας κατά των οποίων ο κλάδος των πετρελαιοειδών είδε τις πιέσεις να περιορίζονται ακόμη περισσότερο, επιτρέποντας την «κεφαλαιοποίηση» της δυναμικής που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι εξαγωγικοί κλάδοι της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Νοέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,2% (στα 2,21 δις ευρώ έναντι 2,12 δις του Οκτωβρίου του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει (για 5ο συνεχόμενο μήνα) και νέα αύξηση της τάξης του 11,1% ή κατά 166,1 εκατ. ευρώ.

 

| 9 Ιαν 17 - 17:35