Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Προγράμματα του ΕΤΕΑΝ για εξαγωγικές επιχειρήσεις

Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις επικείμενες δράσεις, αλλά και τα διαθέσιμα προϊόντα χρηματοδότησης, απέστειλε στον ΠΣΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, Δρ. Αλέξανδρος Παπαρσένος, σε συνέχεια της εισήγησής του στην Ενημερωτική Εκδήλωση του ΠΣΕ με θέμα: "2011 Σύγχρονα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Εξωστρέφεια", που έλαβε χώρα στις 9/5/2011.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ

Α. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΕΑΝ

Με τον νόμο 3912/2011 (ΦΕΚ Α΄17/17.2.2011) συστάθηκε ο νέο δημόσιος «χρηματοδοτικός φορέας» της χώρας μας, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης με τον ειδικό τίτλο ΕΤΕΑΝ, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1,7δις ευρώ, εκ των οποίων 1,5δις ευρώ αποτελούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και περίπου 213 εκατ. ευρώ μετρητά.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ αποτελεί τον καθολικό διάδοχο της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Η ΕΤΕΑΝ έχει ως σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην πρόσβαση έξυπνων χρηματοδοτικών προϊόντων κυρίως για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Όσες λοιπόν επιχειρήσεις επιθυμούν την αύξηση της παραγωγής τους, τη δημιουργία νέων προϊόντων, την επέκτασή τους αλλά και τη διεθνοποίησή τους θα βοηθηθούν από την παροχή χαμηλότοκων και με ευνοϊκούς όρους χρηματοοικονομικών προϊόντων της ΕΤΕΑΝ.

Τα πραγματικά οφέλη των επιχειρήσεων θα είναι σημαντικά αν προσφύγουν στα προϊόντα της ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Για παράδειγμα με την δημιουργία Ταμείων όπου συνεπενδύονται κεφάλαια της ΕΤΕΑΝ ΑΕ και των Τραπεζών με την ίδια αναλογία (πχ. ένα προς ένα, 1:1) το συνολικό κόστος του δανείου για μια επιχείρηση μειώνεται δραστικά. Για παράδειγμα σε ένα επενδυτικό τοκοχρεολυτικό δάνειο ύψους €200.000 με διάρκεια 10 έτη το αρχικό κόστος δανεισμού (πχ. 8%) από τις Τράπεζες μετατρέπεται τελικά σε 4% με τη συνδρομή κεφαλαίων από την ΕΤΕΑΝ με μηδενικό επιτόκιο και έτσι η επιχείρηση καταβάλει στο Ταμείο τελικά ως κόστος δανεισμού €44.397 έναντι €88.745.

Επιπρόσθετα, όταν δίδονται εγγυήσεις της ΕΤΕΑΝ οι συνολικές εξασφαλίσεις που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στα δάνεια θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ζητούνται από τις Τράπεζες χωρίς την ανωτέρω εγγύηση.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ θα στηρίζει όλες τις μορφές των επιχειρήσεων, οιασδήποτε ηλικίας (νεοϊδρυόμενες και υφιστάμενες) και των τριών τομέων (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) της οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των επιχειρήσεων που στοχεύουν σε δραστηριότητες και προϊόντα της νέας ζήτησης του 21ου αιώνα καθώς και σε βιώσιμες και κερδοφόρες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ θα λειτουργήσει ως συμπληρωματικό μέσο της χρηματοπιστωτικής και χρηματοδοτικής αγοράς λαμβάνοντας υπόψη τις υπό διαμόρφωση νέες οικονομικές συνθήκες καθώς και την πολιτική και φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιθυμεί την παροχή ανακυκλούμενων χρηματοοικονομικών προϊόντων και όχι επιχορηγήσεων. Με τον τρόπο αυτά θα επιτευχθεί η μακροβιωσιμότητα της ΕΤΕΑΝ προς όφελος των ΜΜΕ.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η αποστολή, ο σκοπός και οι επιδιώξεις του ΕΤΕΑΝ πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο 3912 (ΦΕΚ/Α/17/17.2.2011), με :

α) Την παροχή εγγυήσεων ή αντεγγυήσεων υπέρ των Επιχειρήσεων των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων για τη κάλυψη υποχρεώσεών τους έναντι πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων ή εταιρειών Επιχειρηματικών Συμμετοχών, οι οποίες απορρέουν από πάσης μορφής χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις, όπως δάνεια, προεξόφληση επιχειρηματικών απαιτήσεων, χρηματοδοτική μίσθωση, υβριδική χρηματοδότηση.

β) Τη συνεπένδυση των ποσών που διαχειρίζεται η Εταιρεία, με μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, όπως ταμεία δανειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, που λειτουργούν είτε ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα είτε ως αυτόνομα τμήματα υφισταμένων χρηματοπιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ταμεία εγγυήσεων, ταμεία επιχειρηματικού κεφαλαίου, ταμεία σποράς, ταμεία στήριξης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.

γ) Τη συνεπένδυση των ποσών που διαχειρίζεται η Εταιρεία, σε επενδυτικά ταμεία, σχήματα παραχώρησης ή ΣΔΙΤ ή άλλα κατάλληλα εταιρικά σχήματα που επενδύουν για τη βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη αστικών ή άλλων περιοχών, είτε για την εξοικονόμηση ενέργειας είτε για την προώθηση δραστηριοτήτων που αξιοποιούν νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για την επίτευξη του σκοπού του, το ΕΤΕΑΝ δύναται να λαμβάνει επιχορήγηση, η οποία ορίζεται για το σκοπό αυτόν ως άμεση χρηματοδοτική συνεισφορά μέσω δωρεάς, από την αρμόδια δημόσια αρχή ή τη διαχειριστική αρχή του κατά περίπτωση επιχειρησιακού προγράμματος ή άλλης δράσης που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλη πηγή χρηματοδότησης για να ιδρύει και να διαχειρίζεται Ταμεία Χαρτοφυλακίου και Μέσα Χρηματοοικονομικής Τεχνικής, όπως Ταμεία Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, Ταμεία Εγγυήσεων, Ταμεία Δανειοδοτήσεων, πάντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς της Ε.Ε..

Στις συμφωνίες χρηματοδότησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕΤΕΑΝ, καθώς και στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη σύσταση των ανωτέρω Ταμείων καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια υλοποίησης και διαχείρισης αυτών. Τα επιχειρησιακά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε., και ειδικότερα από το ΕΤΠΑ έχουν ως στόχο, την υποστήριξη της αναπτυξιακής και διαρθρωτικής προσαρμογής της οικονομίας και συνεπώς των περιφερειακών οικονομιών και ιδίως την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, της δημιουργίας και διατήρησης βιώσιμων θέσεων απασχόλησης και της εξασφάλισης βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Γ. ΕΤΕΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ • ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Το ΕΤΕΑΝ παρέχει από τον Ιούνιο του 2010 το πρόγραμμα εγγυοδοσίας «Εγγύηση χαμηλότοκων δανείων για τη κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών». Σε διάστημα 11 μηνών (Ιούνιος 2010 – Μάιος 2011) έχουν δοθεί εγγυήσεις σε περισσότερες από 1.500 ΜΜΕ και τα εγγυημένα δάνεια ξεπερνούν τα 100εκατ.ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό διαθέτει ευνοϊκότατους όρους (6 έτη διάρκεια και περίοδο χάριτος 2 ετών) στην Ελληνική αγορά, για δάνεια που καλύπτουν βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

• ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ Το ΕΤΕΑΝ διαχειρίζεται τέσσερα (4) Ταμεία :

• Το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», στο οποίο η συνεισφορά από το ΕΣΠΑ ανέρχεται στο ποσό των 460 εκατ. ευρώ. Η 9 Ιουνίου 2011 είναι η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού κατάθεσης των προσφορών των Τραπεζών. Στη συνέχεια θα επιλεγούν από την ΕΤΕΑΝ Τράπεζες που αναμένεται να συνεπενδύσουν το διπλάσιο ποσό (800 εκατ. ευρώ) αυτού που θα συνεισφέρει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (400 εκατ. ευρώ). Έτσι θα συγκεντρωθεί ποσό 1,2δις ευρώ και θα δημιουργηθούν για τις έξι στοχευμένες δράσεις έξι (6) διαφορετικά Ταμεία Δανειοδοτήσεων που θα καλύψουν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων / επιχειρηματιών και θα χορηγήσουν ανακυκλούμενα δάνεια μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας στις ελληνικές επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους (διάρκεια έως 10 έτη με περίοδο χάριτος έως 2 έτη και χαμηλά επιτόκια <5%, τα χαμηλότερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία).

Μεταξύ των προγραμμάτων συμπεριλαμβάνεται και αυτό της εξωστρέφειας που αφορά εξαγωγικές επιχειρήσεις (νέες ή υφιστάμενες) και τα δάνεια που θα διαθέσει, γι’ αυτό το σκοπό, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ.

• Το «Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον», με συνδρομή του ΕΣΠΑ 396εκατ. ευρώ, θα διαθέσει στην Ελληνική αγορά περίπου 800εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 600εκατ. ευρώ με τη μορφή δανείων, ενώ μέρος των 200εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί με τη μορφή επιχορήγησης του επιλέξιμου κόστους της επένδυσης. Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ διενήργησε διαγωνισμό για την επιλογή Τραπεζών (που συμμετέχουν με 400 εκατ. ευρώ) στην υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Φλεβάρη 2011 και έχουν επιλεγεί για την εφαρμογή του τέσσερις Τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς). Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 30.000 αιτήσεις και έχουν προεγκριθεί περισσότερα από 14.000 δάνεια.

Τα δάνεια θα δοθούν στα φυσικά πρόσωπα υπό μορφή άτοκων ανακυκλούμενων δανείων και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με επιχορήγηση, που απομειώνει το αρχικό ποσό του δανείου κατά 15% έως 35%, ανάλογα με το εισόδημα των νοικοκυριών, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

• Το «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά τον τομέα αλιείας, με συνδρομή του ΕΣΠΑ 35εκατ. ευρώ. Εντός των προσεχών εβδομάδων θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή Τραπεζών που θα προσφέρουν διπλάσιο ποσό (70εκατ. ευρώ) αυτού του Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ για επενδύσεις σε αλιευτικά σκάφη, υδατοκαλλιέργεια, ιχθυοκαλλιέργεια και σε επιχειρήσεις μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων κλπ.

• Τέλος, έχει υπογραφεί σχετική ΚΥΑ ίδρυσης του «Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με συνδρομή του ΕΣΠΑ 150εκατ. ευρώ και αναμένεται η υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Για το Ταμείο αυτό θα συνδράμουν οι Τράπεζες με ποσό ύψους 300εκατ. ευρώ πάντα μετά από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία.

Τα δύο τελευταία Ταμεία θα βοηθήσουν στην ίδρυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα της Ελληνικής Οικονομίας. Εν κατακλείδι, η ΕΤΕΑΝ μέσω των προϊόντων και προγραμμάτων της θα στηρίξει όλο το φάσμα της οικονομίας, στοχεύοντας στην ενίσχυση των επενδύσεων και στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην ρευστότητα, με την αξιοποίηση νέων και σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων με ευνοϊκότατους όρους για τις σημερινές συνθήκες της αγοράς. Θα διοχετεύσει συνολικά με τα τέσσερα (4) ανωτέρω Ταμεία στην Ελληνική αγορά περισσότερο από 2,5 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των νέων επενδυτικών σχεδίων στην χώρα μας και συμπληρώνοντας τόσο το κενό της χρηματοπιστωτικής αγοράς όσο και τις ανάγκες των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον νέο επενδυτικό νόμο.