Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Απάντηση του Υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, στην ανταπόκριση των Εξαγωγέων σε πρόσφατη επιστολή του

Ανοικτή επιστολή-απάντηση προς όλους τους Εξαγωγείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση για τα νέα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, απέστειλε στον ΠΣΕ, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κοινή μας προσπάθεια

Αγαπητοί Φίλοι,

Σας ευχαριστώ για τη μαζική ανταπόκρισή σας στην πρόσφατη επιστολή μου, όπου σας ζήτησα να μοιραστείτε μαζί μου σκέψεις ή προτάσεις για το θέμα της ρευστότητας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία και αγορά, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές αποτελούν την κύρια λύση και ελπίδα.

Στην κατεύθυνση αυτή απαντούμε με σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων που βασίστηκαν στις ανάγκες σας, όπως εσείς τις εκφράσατε στις απαντήσεις σας, και υλοποιούνται άμεσα με τα μέσα που διαθέτουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία:

-Εξασφαλίζουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ και για διάστημα μέχρι 4 μήνες, μέσω του ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων). Τα χρηματοδοτούμενα μέσω τραπεζών δάνεια δεν θα έχουν κανένα άλλο προαπαιτούμενο παρά την ασφάλιση τους στον ΟΑΕΠ, χωρίς να χρειάζονται άλλες εγγυήσεις. Το προϊόν αναμένεται να είναι έτοιμο σε ένα μήνα, προσφέροντας ουσιαστικά σημαντικό κεφάλαιο ως προχρηματοδότηση των εξωστρεφών επιχειρήσεων.

-Ενεργοποιούμε στις 20 Ιουλίου το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» του ΕΤΕΑΝ, προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ για χαμηλότοκα δάνεια εντός ή και εκτός επενδυτικού νόμου, με τα 210 εκ ευρώ να προορίζονται αποκλειστικά σε επενδυτικά σχέδια εξωστρέφειας.

-Παρατείνουμε έως το τέλος του 2012 το προϊόν του ΕΤΕΑΝ «Εγγύηση χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών», με τη χρήση δανείων διάρκειας 6 ετών (με περίοδο χάριτος 2 ετών).

-Δημιουργούμε νέα προϊόντα εντός του Σεπτεμβρίου μέσω του ΕΤΕΑΝ:

α) Εγγυήσεις σε δάνεια για κεφάλαια κίνησης μέχρι 30.000 ευρώ διάρκειας έως 2 έτη και με δυνατότητα περιόδου χάριτος 6 μηνών, με σκοπό την υλοποίηση και κυρίως την έναρξη ή ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ «μεταποίηση» και «εξωστρέφεια».

β) Εγγυήσεις για την έκδοση τραπεζικών εγγυητικών επιστολών. Επιλέξιμες θα είναι οι υπό σύσταση, νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες ΜμΕ.

γ) Εγγυήσεις για επενδυτικά δάνεια με σκοπό την ίδρυση νέων, καθώς και την ανάπτυξη και διεθνοποίηση υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Με το πρόγραμμα αυτό θα καλύπτονται δαπάνες για επενδύσεις παγίων εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού, καθώς και άυλων παγίων. Επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι οι υπό σύσταση, νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες ΜμΕ.

Ευχαριστώ για ακόμα μία φορά τους συνδέσμους εξαγωγέων (ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ), όπως και εσάς για την άμεση συνεισφορά με ιδέες και προτάσεις, που συμβάλλουν καταλυτικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που εξάγουν. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Συνεχίζουμε την εθνική προσπάθεια, στην οποία σας θέλουμε διαρκώς δίπλα μας, ώστε να πετύχουμε.

Φιλικά,

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

-Για το πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Π.: κ. κ. Ιωάννα Κιούση και Άννα Καλογεροπούλου, τηλέφωνο: 2103310017, e-mail: info@oaep.gr

-Για τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ: κα Ντόρα Καλαϊτζή, τηλέφωνο: 2103311201-4, e-mail: info@tempme.gr

Οι πρωτοβουλίες μας για τα παραπάνω χρηματοδοτικά εργαλεία παρουσιάστηκαν σε σχετική συνέντευξη τύπου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου εδώ