Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Παρέμβαση ΠΣΕ για τις στάσεις εργασίας των Τελωνειακών

Με δεύτερη επιστολή σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, παρεμβαίνει εκ νέου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με αφορμή την ανακοίνωση στάσεων εργασίας των Τελωνειακών Υπαλλήλων. Στην επιστολή που υπογράφει η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζεται η κρισιμότητα της εορταστικής περιόδου, εν μέσω της οποίας, αποφασίστηκαν οι στάσεις εργασίας των Τελωνειακών, καθώς και στη διαχρονικά αυξημένη συμβολή των εξαγωγών αυτή την περίοδο συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη επιστολή: «Οι στάσεις αυτές απειλούν τις ελληνικές εξαγωγές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, στην ιδιαιτέρως κρίσιμη εορταστική περίοδο, κατά την οποία διαχρονικά καταγράφονται οι μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Και επισημαίνεται ότι «η αύξηση των εξαγωγών τους τελευταίους 12 μήνες, έχει λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μία περαιτέρω βάθυνση της οικονομικής ύφεσης κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα. Σε ετήσια βάση, πλέον οι εξαγωγές συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία περίπου 21 δις ευρώ, ήτοι το 10% του ΑΕΠ».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων υπογραμμίζει ότι «η απόφαση των Τελωνειακών Υπαλλήλων να μην εργάζονται πλέον των πρωινών ωραρίων, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, ουσιαστικά ακυρώνει τη δυνατότητα εξαγωγών για πολλές επιχειρήσεις, πλήττει ιδιαιτέρως τους Εξαγωγείς ευπαθών προϊόντων και συνιστά ένα ακόμη ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εξωστρέφεια της χώρας, πλήττοντας έτι περαιτέρω την αξιοπιστία της διεθνώς», ενώ καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών από και προς τη χώρα μας.

-Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του αναφερόμενος στις κηρυχθείσες στάσεις εργασίας των Τελωνειακών Υπαλλήλων από τις 8 ως τις 16 Δεκεμβρίου. Οι στάσεις αυτές απειλούν τις ελληνικές εξαγωγές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, στην ιδιαιτέρως κρίσιμη εορταστική περίοδο, κατά την οποία διαχρονικά καταγράφονται οι μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η απόφαση των Τελωνειακών Υπαλλήλων να μην εργάζονται πλέον των πρωινών ωραρίων, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, ουσιαστικά ακυρώνει τη δυνατότητα εξαγωγών για πολλές επιχειρήσεις, πλήττει ιδιαιτέρως τους Εξαγωγείς ευπαθών προϊόντων και συνιστά ένα ακόμη ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εξωστρέφεια της χώρας, πλήττοντας έτι περαιτέρω την αξιοπιστία της διεθνώς.

Κύριε Υπουργέ,

Η εξωστρέφεια είναι μία διαρκής προσπάθεια και όχι μία αποσπασματική και συγκυριακή επιχειρηματική λειτουργία, που μπορεί να περιοριστεί σε στενά χρονικά πλαίσια ορισμένων εργάσιμων ωρών των Τελωνειακών Υπηρεσιών. Ειδικότερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η μη ομαλή διακίνηση ή και η παρεμπόδιση στη διακίνηση των προϊόντων τους, επιφέρει άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες, τόσο για τις ίδιες, όσο και συνολικά για την ελληνική οικονομία, καθώς συνεπάγεται αδυναμία εκτέλεσης παραγγελιών, ενεργοποίηση ρητρών επισφαλειών σε εμπορικά συμβόλαια και απώλεια ξένων πελατών.

Παράλληλα, περιορίζει την εγχώρια παραγωγή, λόγω αδυναμίας παραλαβής πρώτων και βοηθητικών υλών, προκαλώντας πρόσθετη επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους και μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Όπως γνωρίζετε Κύριε Υπουργέ, η αύξηση των εξαγωγών τους τελευταίους 12 μήνες, έχει λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μία περαιτέρω βάθυνση της οικονομικής ύφεσης κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα. Σε ετήσια βάση, πλέον οι εξαγωγές συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία περίπου 21 δις ευρώ, ήτοι το 10% του ΑΕΠ.

Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, διατήρησης θέσεων εργασίας και παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, σε εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Με δεδομένη και δεδηλωμένη διάθεση και της νέας Κυβέρνησης να θέσει στο επίκεντρο ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σας απευθύνει έκκληση προσωπικής παρέμβασης, προτείνοντας:

-να ορισθεί ικανός αριθμός προσωπικού ασφαλείας στα Τελωνεία, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διακίνηση προϊόντων από και προς τη χώρα μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Με τη βεβαιότητα Κύριε Υπουργέ ότι, θα αντιμετωπίσετε με τη δέουσα προσοχή το θέμα αυτό σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Χριστίνα Σακελλαρίδη

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων