Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Επιδοτούμενες Συνέργειες και Δικτύωση από τον Επενδυτικό Νόμο

Προκηρύχθηκε με το ΦΕΚ 3215 Β'/30-12-2011 το πρόγραμμα που αφορά την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στα πλαίσια του ειδικού καθεστώτος ενισχύσεων "Συνέργειας & Δικτύωσης" του Επενδυτικού Νόμου 3908/11. Αφορά σε επενδυτικά σχέδια τα οποία υποβάλλονται από σχήματα συνέργειας – δικτύωσης (clusters) τα οποία λειτουργούν κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής υπό μορφή κοινοπραξίας η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να μετατραπεί σε εμπορική εταιρία μετά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου.

Όπως μας ενημέρωσε σχετικά η εταιρεία συμβούλων-μέλο του ΠΣΕ, NOISIS-Σύμβουλοι Ανάπτυξης:

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι στην κατηγορία των ειδικών επενδυτικών σχεδίων “Συνέργειας & Δικτύωσης” είναι οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν επενδυτικά σχέδια, μέσω σχήματος συνέργειας και δικτύωσης, τα οποία θα αποσκοπούν στην υλοποίηση προγραμμάτων – κοινών δράσεων. Οι δράσεις αυτές μεμονωμένες ή συνδυαστικά θα πρέπει να: αξιοποιούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των συμμετουχών επιχειρήσεων ή αξιοποιούν υποδομές που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση ή συντελούν στην προσαρμογή στο σύγχρονο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον συγκεκριμένων και γεωγραφικά προσδιορισμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα σχήματα συνέργειας – δικτύωσης οφείλουν να έχουν ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τομείς ή κλάδους της οικονομίας που ενισχύωνται απο τον Νόμο 3908/2011 (π.χ. βιοτεχνίες, ΑΠΕ, Ξενοδοχεία, logistics, θερμοκήπια κα).

Επίσης, μπορούν να δραστηριοποιούνται και σε επιπλέον τομείς οι οποίοι αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του ΦΕΚ 3215/30-12-2011 και είναι:

• 35.11.10.09 − Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

• 42 − Έργα πολιτικού μηχανικού. Εξαιρούνται η κατασκευή παράκτιων και λιμενικών έργων και οι κατασκευα−στικές εργασίες για παράκτιες και λιμενικές κατασκευές

• 43 − Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες.

• 45 − Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών

• 46 − Χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.

• 47 − Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών

• 56 − Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.

• 69 − Νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.

• 70 − Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων − δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης.

• 71 − Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών − τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις

• 73 − Διαφήμιση και έρευνα αγοράς

• 77 − Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης.

• 79 − Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεωνκαι συναφείς δραστηριότητες.

• 85 – Εκπαίδευση

• 86 − Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας.

• 90 – Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση.

• 93 − Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

• Οι επιχειρήσεις που αφορούν την διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων πάσης φύσεως, δηλ. τόσο κάτω των τριών αστέρων (3*) όσο και άνω της κατηγορίας αυτής.

Οι επιχειρήσεις με τους παραπάνω Κωδικούς Δραστηριότητας δύναται να συμμετέχουν στα Σχήματα Συνέργειας & Δικτύωσης, για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν μόνο τις επιλέξιμες Δραστηριότητες του Νόμου 3908/11 (ΦΕΚ Β 8/1-2-2011).

Τα σχήματα αυτά απαρτίζονται από 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης και από 5 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της Επικράτειας και λειτουργούν υπό μορφή Κοινοπραξίας, στην οποία δύναται να συμμετέχουν και επιχειρήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, στην κατηγορία αυτή μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό έως 20% ημιεδαπά ή αλλοδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικοί Φορείς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ως 10% Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ( πχ Επιμελητήρια, Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών κ.α.)

Δράσεις – Δαπάνες

Τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν κοινές δράσεις, όπως κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, ελέγχου ποιότητας, αποθήκευσης, δικτύων διανομής, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών, κοινό εμπορικό σήμα και σύστημα διαδικτυακού εμπορίου, κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας, κοινή εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού κ.ά.

Τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν κοινές δράσεις σε συνάφεια ή προς εξυπηρέτηση και υποστήριξη των κύριων δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τα σχήματα συνέργειας – δικτύωσης. Οι ενισχυόμενες δαπάνες περιλαμβάνουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον μηχανολογικό & λοιπό εξοπλισμό καθώς επίσης και κατηγορίες άυλων δαπανών όπως το κόστος για συμμετοχή σε εκθέσεις.

Ποσοστά Ενίσχυσης ως 50% για προϋπολογισμό ως και 20 εκατ. ευρώ

Στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτικών σχεδίων δεν προβλέπεται η ενίσχυση μέσω φορολογικής απαλλαγής. Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με επιχορήγηση ή και leasing.Τα ποσοστά επιχορήγησης ή και χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) είναι όμοια με τα ποσοστά ενίσχυσης όπως αυτά αναφέρονται στον Πίνακα των Ποσοστών Ενίσχυσης Ν.3908/2011 και μπορούν να φτάσουν έως το 50% του ενισχυόμενου επενδυτικού σχεδίου.

O ελάχιστος προϋπολογισμός υποβολής είναι οι 200.000 ευρώ και ο μέγιστος τα 20.000.000 ευρώ.Το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής και του εξωτερικού δανεισμού μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό 25% του επιλέξιμου/ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Ημερομηνία Υποβολής

Η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στο ειδικό καθεστώς που αναφέρεται μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 30-01-2012 έως 30-03-2012.

Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.

Μαιάνδρου 19, Ιλίσια ΤΚ 11528

τηλ:210-7250800

φαξ:210-7250812

email:infosales@noisisdev.gr

web: www.noisis.com.gr,

www.ependytikos.com.gr,

www.mpaltatzis.gr