Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Ειδήσεις από τον Κόσμο: Μητρώο Εισαγωγέων στην Κίνα, Με de minimis ενισχύσεις προβολή οι Κυπριακές Επιχειρήσεις, Εξαγωγικό ενδιαφέρον στο Καζακστάν

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ειδήσεις έχουν προκύψει από χώρες με έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μητρώου Εισαγωγέων που φέρεται να θεσπίζει η ΛΔ της κίνας, ενώ οι κυπριακές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα έχουν να προσδοκούν σε ενισχύσεις de minimis για συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις. Παράλληλα, από το Καζακστάν εκδηλώνεται αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για εισαγωγές ελληνικών προϊόντων.

Πιο αναλυτικά, το Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Πεκίνο, μας έστειλε Ενημερωτικό Σημείωμα με θέμα: «Θέσπιση Μητρώου Ξένων Παραγωγών Εισαγόμενων Τροφίμων στη Λ.Δ. Κίνας και ενδεχόμενες επιπτώσεις στο εξαγωγικό εμπόριο. (Α.Π. 15), ενώ το Γραφείο Ο.Ε.Υ. στη Λευκωσία, μας έστειλε Σημείωμα σύμφωνα με το οποίο επισημοποιήθηκε η: «Παροχή οικονομικής ενίσχυσης, βάσει κανόνα “de minimis”, σε κυπριακές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε εκθέσεις εξωτερικού. (Α.Π. 14).

Τέλος, η Ελληνική Πρεσβεία στην Αστάνα μας ενημέρωσε ότι κατόπιν συνάντησης εκεί Επιτετραμμένου με Αντιπρόεδρο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καζακστάν διαπιστώθηκε εξαγωγική προοπτική και ενδιαφέρον συνεργασίας με την Ελλάδα στους παρακάτω κλάδους:

-εισαγωγή τροφίμων και κυρίως φρούτων και λαχανικών,

-εισαγωγή τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα,

-συνεργασία στον κατασκευαστικό τομέα, λόγω μεγάλων προγραμμάτων επέκτασης του οδικού δικτύου,

-συνεργασία στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Από πλευράς Επιμελητηρίου Καζακστάν υπάρχει πρόθεση συνδρομής σε περίπτωση πραγματοποίησης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής. Διαβιβάζονται σχετικά στοιχεία χονδρεμπόρων τροφίμων στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με έγγραφο Πρεσβείας μας η σημασία των χονδρεμπόρων είναι πολύ μεγάλη δεδομένου ότι ακόμη και μεγάλα καταστήματα δεν διαθέτουν συνήθως επαφές με εξαγωγείς τρίτων χωρών. Διαβιβάζεται επίσης πρόγραμμα εκθέσεων Καζακστάν για το έτος 2012. Σημαντικότερη έκθεση στον κλάδο των τροφίμων είναι η World Food 2012, η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 6 και 9 Νοεμβρίου στο Αλμάτυ. (Α.Π. 13).