Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Η μείωση εξαγωγών προς την ΕΕ, επιβραδύνει τους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών

Η υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, τον περασμένο Ιανουάριο είχε ως συνέπεια την περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, επεκτείνοντας την ισχύουσα τάση των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα, με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ, όπως τα ανάλυσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, για τον Ιανουάριο του 2012, προκύπτει μεγαλύτερη αύξηση των συνολικών εξαγωγών κατά 11,45%, στο 1,6 δις ευρώ (από 1,44 δις του Φεβρουαρίου του 2011), έναντι των αρχικών εκτιμήσεων (9,9%).

Ωστόσο, το ποσοστό της αύξησης υποχωρεί στα επίπεδα του 1% αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή (στο 1,2 δις ευρώ, από 1,18 δις το 2010). Να σημειωθεί ότι η αύξηση χωρίς τα πετρελαιοειδή τον Ιανουάριο του 2012 είχε αρχικά εκτιμηθεί στο 3,2%.

Η επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη αγορά των ελληνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, χωρίς τα πετρελαιοειδή προκύπτει μείωση εξαγωγών προς τις αγορές της ΕΕ κατά 5,9%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2011. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών η μείωση είναι μικρότερη και αγγίζει το 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 62% των ελληνικών εξαγωγών –εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών- κατευθύνεται στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Το ποσοστό όμως περιορίζεται στο 50,4%, αν υπολογιστούν συνολικά οι εξαγωγές και συμπεριληφθούν στον υπολογισμό και τα πετρελαιοειδή.

Οι εισαγωγές

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2012, η αξία τους ανήλθε στο ποσό των 2,24 δις ευρώ από 2,65 δις ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011 παρουσιάζοντας μείωση, 15,6%. Έτσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκε σε 1,03 δις ευρώ έναντι 1,46 δις ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 29,1%.