Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Ηλεκτρονικά η υποβολή των υποστηρικτικών εγγράφων της Διασάφησης Εξαγωγής

Σύμφωνα με Εγκύκλιο (Δ19Α 5033014 ΕΞ 16.9.2013) και στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα πλήρως ηλεκτρονικό περιβάλλον στο καθεστώς της εξαγωγής και προκειμένου να περιοριστεί η φυσική παρουσία του συναλλασσομένου στο τελωνείο με στόχο τη διευκόλυνση του υγιούς εμπορίου, είναι πλέον δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή των επισυναπτομένων στη διασάφηση εγγράφων, στο υποσύστημα εξαγωγών του ICISnet. 

Με την εν λόγω εφαρμογή όταν το αποτέλεσμα της ανάλυσης κινδύνου είναι μεσαίας ή υψηλής επικινδυνότητας, δηλαδή πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος εγγράφων ή φυσικός έλεγχος, ο εξαγωγέας ή ο νόμιμος αντιπρόσωπος του θα τα υποβάλλει ηλεκτρονικά στο σύστημα, μέσα από τη λειτουργική περιοχή «Ενέργειες» / «Αίτηση με Συνημμένα Αρχεία από Οικονομικό Φορέα» σύμφωνα με τις οδηγίες που είναι αναρτημένες στο portal του ICISnet.

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της ανάλυσης κινδύνου είναι χαμηλής επικινδυνότητας και δε συντρέχουν λόγοι αναβάθμισης αυτού, ο αρμόδιος Προϊστάμενος τελωνισμού εμπορευμάτων δρομολογεί τη διασάφηση, χωρίς κανένα έλεγχο, δηλαδή πραγματοποιείται τελωνισμός κατά δήλωση. Σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτείται η προσκόμιση των επισυναπτομένων στη διασάφηση εγγράφων που έχουν δηλωθεί στη θέση 44. και η διασάφηση εξαγωγής λαμβάνει την κατάσταση (status) «υπό απελευθέρωση».

Ο εξαγωγέας ενημερώνεται με την αποστολή του μηνύματος ΙΕ 529 «άδεια παράδοσης προς εξαγωγή».

Η ισχύς της Εγκυκλίου ξεκίνησε από την Τρίτη 17/9/2013.

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Το Υπουργείο Οικονομικών, Γεν. Δ/νση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ.μας έστειλε το αριθ. Δ19Α 5033014 ΕΞ2013 έγγραφο σχετικά με το παραπάνω θέμα. (Α.Π. 550)