Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Μείωση 5,7% των εξαγωγών τον περασμένο Αύγουστο

Όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της μηνός της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Αύγουστο κατεγράφη η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση σε σύγκριση μηνός τρέχοντος και περασμένου έτους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο της χώρας από τις αρχές του έτους. Η μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 5,7% τον περασμένο Αύγουστο αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας 3ετίας, ξεπερνώντας το -5,6% της υποχώρησης που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και σημειώθηκε η κρίση στην Κύπρο. Μάλιστα, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη -7,6% αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των εξαγωγών τα πετρελαιοειδή προϊόντα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών υποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο στα 2,08 δις ευρώ, ήτοι -5,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (2,21 δις ευρώ), εξαιτίας της μείωσης τόσο στις χώρες της ΕΕ (-3,8%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-7,1%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η υποχώρηση υπολογίζεται σε -7,6% (στο 1,16 δις ευρώ, από 1,25 δις ευρώ το 2012), καθώς καταγράφονται ακόμη εντονότερες πιέσεις: -4,6% στις χώρες της ΕΕ και -12,4% προς τις Τρίτες Χώρες.

Το αποτέλεσμα ήταν το μερίδιο των χωρών της ΕΕ στο σύνολο των εξαγωγών να διαμορφωθεί στο 44,6%, έναντι 55,4% των Τρίτων Χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αναλογία διαμορφώνεται υπέρ των χωρών της ΕΕ (64%, έναντι 36% των Τρίτων Χωρών).

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε επίπεδο 12μήνου (Σεπτεμβρίου 2012-Αυγούστου 2013) και παρά τη νέα πρόσφατη υποχώρηση, διατηρούνται θετικοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών στα επίπεδα του 10,4%.

Αντιστάσεις χημικών και βιομηχανικών προϊόντων

Ενδεικτική των πιέσεων στις εξαγωγές ήταν και η εικόνα των επιμέρους κλάδων των προϊόντων, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία καταγράφονται μειώσεις εξαγωγών, με εξαίρεση τα χημικά προϊόντα (+5,5%), τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (+13,5%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (+136,8%). Χαρακτηριστική είναι επίσης η μείωση των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα (-4%), αλλά και στο ελαιόλαδο (-21,9%) για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου. Οριακή μείωση μάλιστα προκύπτει και στις εξαγωγές των πετρελαιοειδών (-1,9%).

Μείωση και των εισαγωγών

Από τις πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, δεν εξαιρέθηκαν ούτε οι εισαγωγές, καθιστώντας συγκυριακή την αύξησή τους κατά τον περασμένο Ιούλιο. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 5,1% (στα 3,91 δις ευρώ, από 4,12 δις ευρώ τον Αύγουστο του 2012). Αν εξαιρεθούν, όμως, τα πετρελαιοειδή, η μείωση των εισαγωγών περιορίζεται στο 1,2%, εξαιτίας του γεγονός της αύξησης εισαγωγών από Τρίτες Χώρες κατά 16%, στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων.