Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Επιτάχυνση εξαγωγών για τα Αγροτικά Προϊόντα: Εγκεκριμένος Έμπορος, Νέο Σύστημα Ελέγχου & Διασύνδεση ΥΠΑΑΤ-ICISnet

Σε 3 άξονες κινούνται οι πρόσφατες σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , που στόχο έχουν -στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τις διαδικασίες γύρω από το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης ανταποκρινόμενος στο αίτημα των εξαγωγικών φορέων νωπών οπωροκηπευτικών, προχώρησε με την αριθ. 2533/63997/29-05-2013 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1380/B΄/06-06-2013) στη θέσπιση του Εγκεκριμένου Εμπόρου για τις εξαγωγές-αποστολές νωπών οπωροκηπευτικών σε αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.

Τα άμεσα οφέλη για έναν Εγκεκριμένο έμπορο, προέρχονται από τη δραστική μείωση των διοικητικών και οικονομικών βαρών καθώς επίσης και του χρόνου διεκπεραίωσης εξαγωγής/αποστολής των προϊόντων του, εφόσον απαλλάσσεται από τη συνεχή έκδοση πιστοποιητικών συμμόρφωσης για αυτά, μέσω του δικαιώματος χρήσης του μοναδικού Αριθμού Μητρώου Εγκεκριμένου Εμπόρου και του σχετικού λογοτύπου της Ε.Ε. στη σήμανση της κάθε συσκευασίας των προϊόντων του. Τα έμμεσα εμπορικά οφέλη προέρχονται από τις ίδιες τις αγορές με την αύξηση της αξίας σε «φήμη και πελατεία», φερεγγυότητα, αλλά και στο brand name ενός εγκεκριμένου εμπόρου.

Προκειμένου, μία εταιρεία να πιστοποιηθεί ως «Εγκεκριμένος Έμπορος», θα πρέπει να πληροί μια σειρά από αυστηρές προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, γραμμές παραγωγής, υγιεινή & ασφάλεια και έλεγχο ποιότητας των προϊόντων του.

Ήδη η πρώτη εγγραφή στο Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών έλαβε χώρα στις 18-11-2013 με την με αριθ. 5346/140884/18-11-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ10Β-ΓΧΥ) Απόφαση της Δ/νσης Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης για την επιχείρηση «Γ.Ν.Φραγκίστας Α.Ε.» με έδρα το Μπολάτι Ναυπλίου, για τις γραμμές παραγωγής Εσπεριδοειδών και Καρπουζιών.

Το Νέο Σύστημα Ελέγχου – Risk Analysis

Παράλληλα, με την εισαγωγή και ενεργοποίηση του θεσμού του Εγκεκριμένου Εμπόρου, ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης υπέγραψε και τη θέσπιση εφαρμογής νέου Συστήματος Ελέγχου για τα νωπά οπωροκηπευτικά, βασισμένο σε ανάλυση κινδύνου, (ΥΑ αριθ. 2069/54616/02-05-2013 Υ.Α., ΦΕΚ 1132/B΄/10-05-2013), προκειμένου να επιτευχθεί η εναρμόνιση του συστήματος ελέγχου με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές των κρατών-μελών της. Προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα και αποτελεσματικά το νέο θεσμικό πλαίσιο του Εγκεκριμένου Εμπόρου και του Συστήματος Ελέγχου, εκδόθηκαν κατόπιν εισηγήσεως της Δ/νσης Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης και υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Υπ.Α.Α.Τ κ. Μόσχου Κορασίδη, οι εγκύκλιοι 4453/116157/27-9-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ9ΑΒ-Η32) και 4451/116103/27-9-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ9ΑΒ-ΜΨ8). Επιπροσθέτως η Δ/νση Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης του Υπ.Α.Α.Τ. -ως καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία- πραγματοποίησε σε κεντρικό (Αθήνα) αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο (Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Ηράκλειο), σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων των αρμοδίων αρχών ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων (Δ.Α.Ο.Κ.) και του Υπ.Α.Α.Τ (Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε.).

Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου αναλύθηκαν μεθοδικά από ομάδα εργασίας (Business Project Analysis Team-BPA) -με τη συμμετοχή στελεχών του Υπ.Α.Α.Τ.- δύο σημαντικά αγροτικά προϊόντα (ακτινίδιο-φέτα) για τις υφιστάμενες δυσκολίες κατά τις διαδικασίες εξαγωγής.

Σε επόμενη φάση του έργου της Ομάδας Εργασίας ΒΡΑ προγραμματίζεται η ανάλυση άλλων δύο σημαντικών εξαγωγικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων: του ελαιολάδου και του ροδακίνου.

Διασύνδεση ΥΠΑΑΤ-ICISnet

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης για τη βελτίωση των προ-τελωνειακών διαδικασιών στα αγροτικά προϊόντα ήταν η ανάγκη διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με το πληροφοριακό σύστημα ICISNET των Τελωνείων. Άμεσα ανταποκρινόμενο το Υπ.Α.Α.Τ, προχώρησε στις κατάλληλες ενέργειες, με στόχος την ολοκλήρωση των προ-τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών για τις εξαγωγές των νωπών οπωροκηπευτικών μέσα σε ένα πλήρες ηλεκτρονικό περιβάλλον και την αποστολή των απαιτούμενων εγγράφων από τις υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. στα Τελωνεία ηλεκτρονικά, από ένα ηλεκτρονικό παράθυρο (one-stop-shop), το «SINGLE WINDOW». Ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου, η εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχων και το πλήρες ηλεκτρονικό περιβάλλον, θα διευκολύνουν τις εξαγωγικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων περιορίζοντας τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Επιπροσθέτως, θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επιβράβευση των επιχειρήσεων που λειτουργούν με γνώμονα την εμπορία ποιοτικών, ασφαλών και ανταγωνιστικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, στον εξορθολογισμό της κατανομής οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων, τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και των αρμοδίων αρχών ελέγχου, αλλά και τη συνεχή βελτίωση του συστήματος ελέγχων μέσω της θέσπισης δεικτών αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. Για περισσότερες πληροφορίες: www.minagric.gr