Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Πιστοποιητικά καταγωγής για τις εξαγωγές στη Ν. Κορέα

Από 1ης Ιουλίου 2011, που ισχύει η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Κορέα, τα προϊόντα μας για να τύχουν των προβλεπόμενων από αυτή απαλλαγών ή μειώσεων δασμών, πρέπει να συνοδεύονται από «δήλωση καταγωγής» (origin declaration), την οποία εκδίδουν οι ίδιοι οι εξαγωγείς. Όμως, για να μπορούν να το κάνουν αυτό, πρέπει να λάβουν άδεια «εγκεκριμένου εξαγωγέα» (approved exporter) από τις ελληνικές τελωνειακές αρχές.

Στη συνέχεια, μπορούν να εκδίδουν από μόνοι τους «δηλώσεις καταγωγής», στις οποίες πρέπει να αναγράφουν απαραιτήτως τον αριθμό της άδειας αυτής. Για φορτία αξίας μικρότερης των 6000 ευρώ δεν απαιτείται άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα. Τα πιστοποιητικά καταγωγής που εκδίδουν τα επιμελητήρια δεν ισχύουν.

Από την ημερομηνία που θα γίνει η εισαγωγή στη Νότια Κορέα, υπάρχει προθεσμία ενός έτους, εντός της οποίας μπορεί να υποβληθεί στις κορεατικές τελωνειακές αρχές η δήλωση καταγωγής.

Αυτό σημαίνει ότι ο εξαγωγέας μπορεί να προχωρήσει στην εξαγωγή και να εκδώσει τη δήλωση καταγωγής εκ των υστέρων, όταν θα έχει αποκτήσει την άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό μπορείτε να βρείτε στο κεφάλαιο 11.1 της έκθεσή του Γραφείου ΟΕΥ Σεούλ για τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, η οποία έχει αναρτηθεί, μαζί με άλλη σχετική πληροφόρηση στη διαδικτυακή πύλη AGORA (www.agora.mfa.gr).

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο ΟΕΥ Σεούλ, Τηλ. +82-2-7548292, Fax: +82-2-7548293, ecocom-seoul@mfa.gr». (Α.Π. 336)