Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου Οδικής Διακίνησης Εμπορευμάτων – ΕΚΑΕR στην Ουγγαρία

Από 1ης Ιανουαρίου 2015, τέθηκε σε εφαρμογή, στις οδικές μεταφορές στην Ουγγαρία, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου Οδικής Διακίνησης Εμπορευμάτων-EKAER. Το εν λόγω σύστημα προβλέπει την υποχρέωση δήλωσης: α) για τις αποκτήσεις αγαθών ή άλλες εισαγωγές από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. που μεταφέρονται στο έδαφος της Ουγγαρίας, β) για τις παραδόσεις αγαθών ή άλλες εξαγωγές από το έδαφος της Ουγγαρίας που μεταφέρονται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε, καθώς επίσης γ) για τις πρώτες φορολογητέες παραδόσεις αγαθών προς εγχώρια κατανάλωση που δεν προορίζονται για τον τελικό χρήστη, εφόσον εκτελούνται από όχημα που υπόκειται σε καταβολή διοδίων (δηλ. μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων).

Ως εκ τούτου με την εφαρμογή του ανωτέρω συστήματος, από 1.1.2015, η άσκηση των ως άνω δραστηριοτήτων, σε ουγγρικό έδαφος, επιτρέπεται μόνο σε φορολογούμενους που διαθέτουν έγκυρο αριθμό EKAER. Ο αριθμός EKAER έχει διάρκεια ισχύος 15 ημερών και αποκτάται με εγγραφή/καταχώρηση σε ειδική ηλεκτρονική σελίδα (https://ekaer.nav.gov.hu/).

Υποχρέωση εγγραφής/καταχώρησης έχουν οι Ούγγροι εισαγωγείς και εξαγωγείς και αφορά είτε προϊόντα που είναι έτοιμα να διατεθούν στην κατανάλωση είτε προς επεξεργασία (πρώτες ύλες ή ενδιάμεσα προϊόντα).

Η εγγραφή ισχύει σε περιπτώσεις “μεικτής” μεταφοράς transit (δηλ. προσθήκη φορτίου και από Ουγγαρία με τελικό προορισμό άλλη χώρα), εφ’ όσον το συνολικό φορτίο υπερβαίνει τους 2,5 τόνους ή είναι καθαρής αξίας (χωρίς ΦΠΑ) άνω των 2 εκατ. ουγγρ. φιορινιών-HUF(περίπου € 6.200).

Σύμφωνα με την Ουγγρική Φορολογική και Τελωνειακή Αρχή (Hungarian Tax and Customs Authority-NAV), απώτερος σκοπός του συστήματος EKAER είναι η πλήρης καταγραφή και παρακολούθηση κάθε οδικής εμπορευματικής μεταφοράς, σε ουγγρικό έδαφος, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και κυρίως η μη απόδοση ΦΠΑ.

Το σύστημα EKAER αναμένεται σύντομα να συνδεθεί, μεταξύ άλλων, και με το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης διοδίων για τη χρήση των ουγγρικών αυτοκινητοδρόμων (Hu-Go), που βρίσκεται εν ισχύ από τον Ιούλιο του 2013, καθώς και με τα εν ισχύ φορτωτικά έγγραφα (CMR). Για πληρέστερη ενημέρωσή σας είναι διαθέσιμο (Α.Π. 54).