Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Μεγάλες Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου στην Αφρική

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών της Αφρικής, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις (6.2.2015) του κ. Sindiso Ngwenya Γενικού Γραμματέα της Κοινής Αγοράς Ανατολικής και Νότιας Αφρικής (COMESA / Common Market for Eastern and Southern Africa) και Προέδρου της Τριμερούς Ομάδας Εργασίας COMESA-EAC-SADC ενώπιον της Ανώτατης Επιτροπής Εμπορίου της Αφρικανικής Ένωσης (HATC / High Level African Trade Committee, African Union).

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την εγκαθίδρυση της Τριμερούς Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου COMESA-EAC-SADC η υλοποίηση της οποίας αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης της (καθολικότερης, σε επίπεδο Αφρικής) Ηπειρωτικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (CFTA / Continental Free Trade Area) της οποίας η υλοποίηση προγραμματίζεται εντός του 2017.

Επισημαίνεται ότι μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της τριμερούς ζώνης COMESA-EAC-SADC και της Κοινότητας ECOWAS θα δημιουργήσει σημαντικό εμπορικό συνασπισμό 41 αφρικανικών χωρών οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το 76% των μελών της Αφρικανικής Ένωσης, το 86% του πληθυσμού της (954 εκ.) και το 80% του ΑΕΠ της (1,9 τρισ. δολάρια ΗΠΑ).

Δεδομένου ότι η Κοινότητα ECOWAS είναι πλήρης τελωνειακή ένωση με κοινό εξωτερικό δασμολόγιο και κοινή εμπορική πολιτική, ενώ οι χώρες που απαρτίζουν τις Κοινότητες COMESA, EAC και SADC βρίσκονται στα πρόθυρα της έναρξης της τριμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, θεωρείται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ECOWAS και της τριμερούς ζώνης COMESA-EAC-SADC μπορούν να διεξαχθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται σε επίπεδο Αφρικανικής Ένωσης (AUC).

Οι δύο συνασπισμοί (Τριμερής Ζώνη – ECOWAS) μπορούν να αξιοποιήσουν τα υφιστάμενα εμπορικά / δασμολογικά καθεστώτα τους, και ιδίως τις δασμολογικές κατηγορίες με μηδενικούς δασμούς ως σημείο εκκίνησης, προς σταδιακή κατάργηση δασμών σε άλλα προϊόντα βάσει κατάλληλου χρονοδιαγράμματος.

Αναφέρεται ότι η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της τριμερούς ζώνης COMESA-EAC-SADC και της Κοινότητας ECOWAS θα πρέπει να καλύπτει τόσο το εμπόριο αγαθών όσο και το εμπόριο υπηρεσιών, ενώ θα ενισχύσει της επίσης εν εξελίξει πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα των δύο περιοχών για ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου και των εκατέρωθεν επενδυτικών ροών. (Α.Π. 113)