Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Ανοιχτοί ορίζοντες, με ανοιχτούς τους δρόμους του εμπορίου

Στο φλέγον ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων και των αποκλεισμών συνόρων και δρόμων, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, κατά την παρουσίαση -σε συνεργασία με την Eurobank EFG- του νέου portal του ΠΣΕ.

 

"Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, παγίως στηρίζει ότι η εξωστρέφεια πρέπει να διατρέχει την ελληνική οικονομία από τα αγροτικά προϊόντα, ως τις υπηρεσίες", τόνισε η κυρία Σακελλαρίδη και συμπλήρωσε: "η αγροτική παραγωγή αποτελεί ραχοκοκκαλιά των ελληνικών εξαγωγών και μάλιστα στοιχείο απορρόφησης των πιέσεων που δέχονται οι εξαγωγές τον τελευταίο χρόνο. Τα αγροτικά προϊόντα είναι αυτά που έδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές και περιόρισαν την υποχώρηση των εξαγωγών στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Η συνέχιση των παραπάνω αποκλεισμών θα έχει πολλαπλές και καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και τους εξαγωγείς, αλλά και για τους ίδιους τους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων. Δεν μπορούμε να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες για τα ελληνικά προϊόντα, με κλειστούς τους δρόμους του εμπορίου".

Και κατέληξε, σημειώνοντας: "ευχόμαστε μέσα από τη συνεννόηση και το διάλογο της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τους εκπροσώπους των αγροτών να οδηγηθούμε άμεσα σε μια κοινά αποδεκτή λύση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα και να αποφύγουμε παλαιότερες δυσάρεστες καταστάσεις στα μπλόκα. Εμείς απευθύνουμε σε αυτή τη φάση έκκληση ώστε τα ευπαθή -τουλάχιστον- προϊόντα, στην πλειοψηφία τους αγροτικά να τύχουν ιδιαίτερης μέριμνας και προσοχής από τους ίδιους τους αγρότες".

 

Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς απορρίφθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο. Πιθανός ο αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων στα Τέμπη. Επί ποδός οι αγρότες σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Κλειστός ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, μπλόκα στον κόμβο Κερδυλλίων στις Σέρρες, στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, αλλά και στους κόμβους Αμφίπολης και Χρυσούπολης στην Καβάλα. Σήμερα η απόφαση για το κλείσιμο ή όχι των διοδίων των Μαλγάρων. Την παρέμβαση Μπαρόζο ζητά η Βουλγαρία, ενώ ανάλογη κίνηση εξετάζει και η κυβέρνηση της Ρουμανίας.

 

Πηγή: με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ