Ανοίγουμε παράθυρο στον Κόσμο των Εξαγωγών
info

Η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με εμπειρία από το 1945 και σύγχρονη τεχνογνωσία, έχει τις σωστές απαντήσεις.

Ρωτήστε μας πως »

Πλοηγηση

agenda

The agenda

media kit

Εγγραφη στο Newsletter

https://www.exportgate.gr/

Γνωμες

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για μία εξαγωγική επιχείρηση;
Έλλειψη ρευστότητας
56%
Έλλειψη τεχνογνωσίας
11%
Γραφειοκρατικά εμπόδια
11%
Έλλειψη εμπιστοσύνης εμπορικών εταίρων προς την Ελλάδα
22%
Σύνολο ψήφων: 18

Τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και οι 100 κορυφαίες αγορές για το πρώτο εξάμηνο του 2019

Το θετικό πρόσημο διατήρησαν οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του 2019, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο. Την ίδια ώρα, αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο παρουσίασαν και οι εισαγωγές αλλά και το εμπορικό έλλειμμα, παρά την υποχώρηση που εμφάνισαν τον Ιούνιο.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων θεωρεί ότι η κάμψη που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, καταδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων για την τόνωση της εξαγωγικής δυναμικής των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και αυξημένων προκλήσεων (π.χ. εμπορικοί πόλεμοι, Brexit). Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν, με τη χάραξη νέας στρατηγικής και την κατάλληλη στήριξη, να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές και να κατακτήσουν νέες αγορές.

Η θετική εξέλιξη με την πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτέμβρη του 2019, θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες εξαγωγείς να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές ενώ θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στις προοπτικές της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 305,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,9% και ανήλθαν σε 16,58 δισ. ευρώ από 16,27 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 11,22 δισ. ευρώ από 10,86 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 361,3,1 εκατ. ευρώ ή κατά 3,3%.